
radio2 wijs
Een psycholoog inschakelen, helpt dat echt? “Het is een misverstand dat wij altijd graven tot op het bot”
vr 7 okt. - 0:24

“Een psycholoog is een heel goede vriendin die je moet betalen”, vindt Brigitte. En ook Roland krijg je met geen stokken naar de psycholoog: “Veel bla bla maar weinig wol. Geen haar op mijn hoofd dat overweegt om daar mijn levensverhaal te gaan vertellen.”
Birsen Taspinar, al 23 jaar psycholoog, heeft zulke reacties al eerder gehoord. “Je kan moeilijke gebeurtenissen zelf verwerken. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen blijven erin steken en dan kan een psycholoog je weer op weg helpen. Natuurlijk kunnen vrienden steun bieden maar die hebben niet noodzakelijk de vaardigheden om actief te luisteren en juist te antwoorden. Zo kan een trauma soms net versterkt worden. Een psycholoog kijkt vanuit een onafhankelijke en niet-oordelende positie naar jou en je verhaal.”
Ik wijs mensen erop dat hun gevoelens de eerste paar sessies kunnen verergeren, net omdat we gaan praten over moeilijke zaken
Teamwork
Sommige mensen krijgen op korte tijd veel te verteren. Neem nu Annelies die haar broer verloor aan zelfdoding en haar moeder aan een woningbrand. “Ik was overmand door verdriet en wist niet meer hoe ik dat allemaal moest plaatsen. Mijn huisarts verwees me door naar een psycholoog. Ik heb haar gezegd dat ik bang was voor alles wat ging boven komen tijdens onze gesprekken. Maar ze stelde me gerust. Ze zei dat ze samen met mij elk puzzelstukje zou oppakken en in een kadertje zou zetten.”
Birsen Taspinar: “Ik vergelijk het zelf met een kast. Daarin liggen propere en vuile kleren. Wij gaan die kast opruimen door alle kledingstukken één voor één te bekijken. Welke stukken mogen weg en welke mogen blijven? Samen ruimen we die kast op tot alles opnieuw overzichtelijk is.”
Het is trouwens een misvatting dat in elke therapie gegraven wordt tot op het bot, vindt Birsen. “Dat is niet altijd nodig. Een goede psycholoog overlegt met jou welk traject je gaat lopen en gidst jou daar doorheen. Belangrijk daarbij is dat jij je in elke sessie opnieuw veilig genoeg voelt. Ik let daar zelf erg op en spreek met mijn cliënten ook signalen af om niet uit te schuiven onderweg.”
Wat is jouw nood? Wat ga je zoeken bij een psycholoog? Het is belangrijk dat dat besproken wordt in het begin, vindt Birsen. “En ik wijs mensen er ook op dat hun gevoelens gedurende de eerste sessies kunnen verergeren net omdat we gaan praten over moeilijke zaken. Daarom vraag ik hen vaak met welk gevoel ze binnenkomen en even later weer buitengaan. Die veiligheid is voor mij cruciaal.”
Een klik voelen met jouw psycholoog is de belangrijkste graadmeter
Klik of niet?
Patricia is nu 70 en maakte rond haar dertigste een depressie door. “Mijn psycholoog heeft me enorm geholpen. Ze heeft me geleerd om naar mezelf te kijken en niet de schuld op een ander te steken.” En Rudy was lang alcoholverslaafd maar raakte erdoor dankzij de gesprekken met zijn psycholoog. “Die therapie heeft mijn leven gered.”
En toch zijn er mensen die met hun psycholoog geen ‘klik’ voelen en het opgeven na de tweede sessie. Birsen: “Die klik, die band die je tijdens de eerste drie sessies ontwikkelt is de belangrijkste graadmeter. Tenslotte ga je samen op zoek naar oplossingen. Soms duurt het even voor je de juiste psycholoog gevonden hebt. Een handige website is www.vindeenpsycholoog.be of www.vindeentherapeut.be. Daar kan je alvast selecteren op onderwerp of soorten therapie.”
En wat als praten alleen toch niet helpt? “Dan kan de hulp van een psychiater de volgende stap zijn. Zij mogen ook medicatie voorschrijven. Maar denk op voorhand goed na voor je daarmee begint, want de neveneffecten zijn niet min.”