Een record: bijna 1.000 betogingen in Brussel
ma 4 mrt. - 8:29

Het afgelopen jaar vonden in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene 995 protestacties plaats. Dat cijfer is sinds 2010 verdubbeld. Toen waren er 560 manifestaties. "Dat brengt een serieuze werklast mee", erkent Olivier Slosse van de politiezone Brussel-Elsene. "Wat de mensen zien op de dag zelf, is maar een klein deel van het verhaal. Het meeste werk kruipt in de voorbereiding."
Vooral 'buitenlandse' betogingen
De cel Algemene Inlichtingen van de politiezone onderhandelt bijna dagelijks met de organisatoren van betogingen om ervoor te zorgen dat zij hun boodschap kunnen brengen, zonder dat daarbij de hele stad wordt lam gelegd. De mensen die voor de cel werken zijn intussen specialisten in geopolitiek. Het grote deel van de manifestaties heeft immers geen link met ons land.
Bij zo'n betoging worden vele diensten betrokken. Het gaat niet alleen om de voorbereiding en de uitvoering met bijvoorbeeld teams met beschermingspakken en waterkanonnen. Zo moet ook de wijkdienst de buurt op de hoogte houden wanneer er bijvoorbeeld straten worden afgesloten, ook de verkeerspolitie is een belangrijke speler. Bij grote manifestaties kan de politiezone bovendien rekenen op de hulp van de federale politie of van omringende zones.
Gele hesjes
"De moeilijkste manifestaties zijn die waar het moeilijk is om te onderhandelen, omdat het niet duidelijk is wie de manifestatie organiseert, zoals bijvoorbeeld bij de gele hesjes het geval was", zegt Olivier Slosse. "Ook over de opkomst is er soms grote onduidelijkheid. 't Is niet omdat er 1.000 mensen zijn die op Facebook zeggen dat ze erbij zullen zijn, dat dat ook effectief zo is."
Maar meestal lukt het dus om te overleggen met organisatoren en kunnen de betogingen plaats vinden. Slecht in een paar gevallen per jaar wordt een betoging verboden.