Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Een reisje naar Groot-Brittannië? Het zal nog niet voor meteen zijn...

do 24 jun. - 7:38

Exact vijf jaar geleden waren we meteen klaarwakker toen we het ochtendnieuws hoorden: een meerderheid van de Britten had (tegen alle verwachtingen in) gestemd vóór een vertrek uit de Europese Unie. Intussen is de Brexit een feit, en dat zal hoedanook gevolgen hebben voor jouw reis naar het Verenigd Koninkrijk. Voor Veerle uit Buizingen wordt het al helemaal ingewikkeld: zij wil een partij oude meubelen meenemen voor haar dochter die in Engeland woont. Mission: Impossible?
Lonen: je zult er nog even moeten op wachten

Vroeger geen probleem

Mijn dochter Anneleen woont sinds september 2018 met haar Britse vriend in Engeland”, zegt Veerle Vanden Berghe uit Buizingen. “Mijn man en ik hebben toen een bestelwagen gehuurd om hen wat oude meubelen te brengen. Dat ging heel vlot met de Chunnel vanuit Calais. Er was toen helemaal geen sprake van administratief gedoe.”

Intussen heeft Veerle opnieuw heel wat spullen aan de kant gezet voor Anneleen: “Vorig jaar hebben we onze living gerenoveerd. Opnieuw staan er in de garage oude meubelen te wachten om naar daar gebracht te worden, want ze kan die goed gebruiken. Maar kan dat wel nog, nu Groot-Brittannië geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie? Ik zou niet graag de meubels aan de grens moeten achterlaten omdat we niet de juiste documenten hebben.”

De laatste keer dat we onze dochter zagen was in juli vorig jaar. We zouden haar graag wat oude meubelen gaan brengen in Engeland, maar weten niet welke papieren we precies nodig hebben.

— Veerle Vanden Berghe uit Buizingen

Customs

Ivan Ollevier, Groot-Brittanniëspecialist bij VRT NWS, vreest dat het geen makkelijke klus wordt - althans wat de meubelen betreft.

“Voor de reiziger zelf valt het nog wel mee: tot eind september 2021 kun je Groot-Brittannië binnen met enkel je e-id. Vanaf oktober zul je een internationaal paspoort nodig hebben.” Dat betekent dus extra kosten, want zo’n paspoort kost (afhankelijk van gemeente tot gemeente) zo’n 80 euro.

Spullen meenemen naar en van Groot-Brittannië wordt volgens Ivan een ander paar mouwen. “Door de Brexit komen er onvermijdelijk bijkomende douaneformaliteiten en -regels. Je mag niet meer zomaar alles vervoeren. Heel wat voedingsmiddelen zoals vlees en kaas, en heel wat plantensoorten mogen bijvoorbeeld de oversteek niet meer maken.”

De Britse douaneformulieren zijn bijzonder ingewikkeld. Een kat vindt er haar jongen niet meer in terug

— Ivan Ollevier, Groot-Brittanniëspecialist VRTNWS

Geldt dat dan ook voor de meubelen van Veerle? “Dat is heel moeilijk te voorspellen”, zegt Ivan. “Je zult moeten kunnen bewijzen dat de meubelen niet bedoeld zijn om te verkopen, wat al heel moeilijk is. Bovendien moet je over de juiste formulieren beschikken. Die zijn zo ingewikkeld dat je wellicht een beroep zult moeten doen op een douane-expediteur, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Het zou best kunnen dat het goedkoper is om in Groot-Brittannië nieuwe meubelen te kopen.”

Anderzijds is er wel een waterkansje dat het lukt, zegt Ivan. “De controles van de Britten zitten nu nog niet op kruissnelheid. Pas vanaf 1 januari zal de douane haar werk grondig doen, dus je kunt het proberen. Maar informeer je zeker eerst bij onze FOD Buitenlandse Zaken over welke regels er gelden voor de spullen die je vervoert. Zij zijn daarvan het best op de hoogte.”

En o ja, corona…

Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg gaat, moet je als reiziger ook nog eens rekening houden met de geldende coronamaatregelen. Op het moment van uitzending kreunt Groot-Brittannië onder de Deltavariant van het coronavirus. De maatregelen om het land binnen te mogen zijn dan ook bijzonder streng, weet Ivan.

“Je moet in ieder geval een negatieve COVID-test kunnen voorleggen en een Passenger Locator Form invullen. Je moet ook op voorhand een quarantainehotel boeken, waar je vervolgens tien dagen in zelf-isolatie moet gaan. Uiteraard zijn de hotelkosten voor jou.”

Je kunt die 10 dagen quarantaine inkorten door op eigen kosten op de vijfde dag een extra test te laten afnemen. “Dat kost je minimaal 100 pond. In een privé-ziekenhuis zelfs tot 350 pond. Maar als je negatief test mag je uit quarantaine. Je moet op voorhand sowieso ook twee extra tests boeken, op de 2de en 8ste dag van je verblijf.”

Lap je de Britse coronaregels aan je laars, dan riskeer je een boete tot 10.000 pond

— Ivan Ollevier, Groot-Brittanniëspecialist VRTNWS

Die maatregelen gelden voor elk verblijf, hoe kort ook. En ze zijn ook van toepassing op wie al gevaccineerd is. “Waag je het de regels te overtreden, dan hangt er jou een boete tot 10.000 pond boven het hoofd”, geeft Ivan nog mee.

Conclusie: reizen naar Groot-Brittannië is midden 2021 een zo goed als onbegonnen zaak. "Maar vroeg of laat komt er beterschap!", sluit Ivan hoopvol af.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet