Een stoet voor 75 jaar bevrijding van Gent
vr 6 sep. - 1:42
Eerbetoon aan soldaten
Op vrijdagmiddag 6 september kon je Schotse doedelzakmuziek horen in het centrum van Gent, tijdens de stoet om de Bevrijding te vieren. De doedelzak hoorde erbij, want de Schotten hebben in 1944 mee Gent helpen bevrijden van de Duitse bezetter. Naast muziekkapellen, vaandelzwaaiers en politici, liepen ook Marcel en Louis mee die een eerbetoon wilden brengen aan de soldaten:"Ik doe dit voor mijn overleden nonkels. Vier van hen hebben gevochten in de eerste wereldoorlog, en er zijn ook familieleden die meevochten tijdens de tweede wereldoorlog. Gelukkig hebben ze dat allemaal overleefd. Maar de een is wel zonder benen teruggekeerd, en een andere werd getroffen door mosterdgas."
Wereldoorlog II in Gent
Het uitbreken van de tweede wereldoorlog in België op 10 mei 1940 werd meteen gevoeld in Gent. Duitse troepen namen de Leopoldskazerne en de commandobunker in het Citadelpark in gebruik. Munitiemagazijnen werden gebouwd in de omgeving, en de bunkergordel onder het Belfort en het Sint-Baafsplein fungeerde als ondergronds commandocentrum. De Duitse cultuurafdeling (= MilitärverwaItung) bemoeide zich met de Gentse Universiteit waardoor Rector August Vermeylen werd geschorst en er Duitse gastlessen werden gegeven. De Gentse bibliotheek werd gesloten en er werd van de Vooruit een 'Soldatenheim' gemaakt met een cinema in.
Luchtaanvallen
Gent bleef toen voorlopig nog gespaard van luchtbombardementen, wat in o.a. Leuven, Namen, Charleroi, Ieper en Poperinge niet het geval was. Maar op 5 september 1943 was de oorlog wel echt te voelen in Gent. In Ledeberg vielen 111 doden door een luchtaanval van de geallieerden. Tijdens het lenteoffensief in 1944 werden Merelbeke en Gentbrugge door luchtbombardementen getroffen. Op 3 augustus viel een Amerikaanse bom neer op de Brugse Poort waarbij 70 mensen omkwamen.
Op 6 september werd Gent uiteindelijk bevrijd. (Foto hieronder van Archief Gent)
Bevrijding van Gent in 1944