Frituur de Wereld
Een typisch Ijslands recept: Hangikjöt!
zo 6 jul. - 7:55

Hangikjöt is letterlijk vertaald: "vlees dat gehangen heeft". Zin ?
Marleen Meirlaan woont al 22 jaar in Ijsland. Hét dessert bij uitstek is daar… ijs, maar voor het nagerecht op tafel komt, wordt er vaak hangikjöt geserveerd.
Wat heb je nodig? Niet veel ! Een uitgebeende lamsbout (van gerookt schapenvlees), die je gedurende 45 minuten kookt. Laat het vlees in het kookvocht staan, tot vlak voor je het eten opdient.
Het vlees dien je op in sneden, overgoten met een bechamelsaus met daarin een koffielepeltje suiker - dat maakt de gerookte smaak wat zachter.
De aardappelen worden na het koken gekaramelliseerd: je mengt suiker en boter in de pan, en je warmt alles op tot je een mooie bruine kleur bekomt. Wel oppassen dat de suiker niet verbrandt! Voeg de aardappelen toe terwijl de pan nog op het vuur staat, en blijf roeren tot de aardappelen een mooi jasje van karamel hebben.
Koude rode kool en grote, koude erwten horen er bij.
Opdienen, en smakelijk eten !