Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Eén van de grootste diamanten ooit wordt in ons land geslepen, maar hoe gaat dat? "Fouten kan je je niet permitteren"

vr 17 jan. - 10:43

De Sewelo, de op een na grootste diamant ter wereld die vorig jaar werd opgehaald uit een mijn in Botswana, is onderweg naar Antwerpen om verwerkt te worden in Louis Vuitton-juwelen. "De expertise om een dergelijk grote steen te bewerken is vooral in Antwerpen te vinden", zegt Paul Van der Steen van het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant bij Radio 1.

Het Antwerpse bedrijf HB zal de recorddiamant van 1.758 karaat, de grootte van een tennisbal, slijpen, polijsten en opdelen in kleinere steentjes. "Bij die bewerking komt heel wat technologie te pas", zegt Van der Steen. "Die expertise is vooral aanwezig in Antwerpen, waardoor wij de eerste keuze zijn om dergelijke stukken te bewerken."

"Om een steen optimaal te bewerken, moet je een 3D-map maken van die steen. Dat gebeurt door hem heel nauwkeurig op te meten met scan-technologie. Dan wordt er software gebruikt om de beste geslepen steen daaruit te berekenen."

De vele kleine stukken met een hoge kwaliteit zijn meer waard dan de grote steen

— Paul Van der Steen van het Wetenschappelijk en Technisch Onderzoekscentrum voor Diamant

"De optimale bewerking is een combinatie van verschillende factoren. Het is niet zo dat de grootste steen de beste oplossing is. Dat maakt het veel ingewikkelder", zegt Van der Steen. Kleinere stukken met hogere kwaliteit zijn meer waard dan grote met lage kwaliteit. Meestal is het zo dat zo een grote steen in stukken verdeeld moet worden van lagere gewichten, maar betere kwaliteit. En die zijn samen dan meer waard dan een groot stuk."

"Als de steen gemeten is dan wordt hij in stukken verdeeld door hem te zagen volgens een computerplan. Dat gebeurt tegenwoordig met een laser. Het hele proces duurt verschillende maanden. Er komt heel wat stress bij kijken, want je kunt nooit opnieuw beginnen. Je kan een diamant maar een keer slijpen, fouten kan je je niet permitteren", besluit Van der Steen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet