
de inspecteur
Een waarborg op je kredietkaart, is dat wel veilig?
di 11 sep. - 6:05

Handelaars of bedrijven doen dit om na de aankoop zeker te zijn dat ze eventuele schade achteraf kunnen terugvragen. Het gebeurt bijvoorbeeld bij autoverhuur of bij hotels. Om het goed aan je uit te leggen, gebruik ik een voorbeeld van een huurauto.
Hoe werkt het precies?
Eerst en vooral gaat de handelaar kijken of er genoeg geld staat op de rekening van de kaarthouder. Dit doet hij door aan te kloppen bij een betaalinstelling (bv: Worldine) en bij de bank van de klant. Pas als hij zeker weet dat de kaarthouder voldoende middelen heeft, zal hij verder gaan met de aankoop. Toch kan er nog een addertje onder het gras zitten:

Het kan inderdaad zijn dat er een limiet ingesteld is op jouw kredietkaart. Een zeer goede tip is, zeker als je op vakantie vertrekt, om de limiet te verhogen. Want, eens je de auto gehuurd hebt, blijft die €800 bevroren tot het einde van de huurtijd. Je kan het bedrag voor geen andere aankopen gebruiken.
Wat bij misbruik?
Het kan gebeuren dat de handelaar de waarborg toch aftrekt, ook al heb je de auto in perfecte staat terug gebracht. Wat moet ik in dat geval doen?
Op voorhand
Lees altijd de algemene voorwaarden in het contract, hierin staan alle verplichtingen voor beide partijen. Moet alles snel gaan en heb je hier geen tijd voor? Vraag dan zeker dit:
- Wat is het bedrag van de waarborg?
- Wanneer wordt de waarborg opnieuw vrijgegeven? Meestal gebeurt dit op het moment dat je de wagen terug hebt gebracht en er geen enkel gebrek vastgesteld wordt.
Opgelet: Het kan zijn dat er verborgen gebreken zijn of dat er later nog boetes opduiken. Lees dus zeker goed na in de algemene voorwaarden of het bedrag van die schade alsnog van jouw waarborg afgetrokken mag worden. Zo kom je later niet voor verassingen te staan.
Ik merk iets verdachts
Controleer zeker de uittreksels van je kredietkaart. Zie je dat er een bedrag wordt afgetrokken dat volgens jou niet klopt? Neem dan eerst en vooral contact op met de handelaar in kwestie. Als er geen positief resultaat uitkomt, kan je aankloppen bij jouw bank of bij de betaalinstelling (bv: Worldline). Zij openen dan een betwistingsdossier en onderzoeken de zaak.
Kan ik mijn geld recupereren?
Dat is zeker mogelijk. Je hebt enkele maanden de tijd om een betwistingsdossier te openen bij de bank of betaalinstelling. Maar wacht er best niet te lang mee. Het wordt anders administratief lastiger om alle juiste documenten terug te vinden. Blijf dus zeker niet bij de pakken zitten!