Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 weekend

radio2 weekend

Een zwart-geel gestreepte trui bezorgde Gordon Sumner de bijnaam Sting

za 25 nov. - 5:00

Op zaterdag 25 november staat Sting te schitteren in Vorst Nationaal. Hij zingt er zijn beste liedjes.
Sting
© Belga

Aantrekkelijke onderwijzer

Gordon Sumner groeide op in Wallsend, een grijze industriestad in het noorden van Engeland. Zijn eerste jobs waren die van busconducteur, bouwvakker en belastingambtenaar. Daarna volgde hij de opleiding van onderwijzer. Hij gaf Engels, muziek en voetbal aan 10- en 11-jarigen in het St. Catherine's Convent School in Newcastle. Toen hij er 3 jaar voor de klas stond, waren er meisjes die een oogje op hem hadden. Het liedje 'Don't stand so close to me' gaat over een leerkracht, die zich aangetrokken voelt tot één van zijn leerlingen. Sting heeft altijd ontkend dat een persoonlijke ervaring was. 

Sting

's Avonds en tijdens het weekend speelde de jonge Sting voornamelijk jazz bij een aantal plaatselijke orkesten. Zijn bijnaam 'Sting' kreeg hij bij The Phoenix Jazzmen. Gordon droeg een zwart-gele gestreepte trui. Hij zag eruit als een hommel. Daarna noemde iedereen hem Sting. Zelfs zijn moeder en zijn kinderen vergaten zijn voornaam Gordon.

The Police dankzij de C.I.A.

Sting werd wereldberoemd met de groep The Police. Het begon als een punkgroepje samen met Stewart Copeland en Andy Summers. Copeland bedacht de groepsnaam omdat zijn vader bij de C.I.A. werkte. Sting schreef de meeste liedjes. Stewart en Andy hadden aanvankelijk ook een muzikale inbreng tijdens de opnames van de nummers. Na 3 albums trok Sting het hele laken naar zich toe en bepaalde hij alles. 
In augustus 1983 besloot Sting om de groep te verlaten. Iedereen ging zich concentreren op soloprojecten. The Police hield in feite nooit op te bestaan. In 2007 werd er zelfs een reünietournee georganiseerd om 30 jaar The Police te vieren.

Psychologie

The Police maakte niet meer dan 5 albums. De eerste titels werden gekozen door de manager, die ook de broer was van Stewart Copeland. 'Outlandos d'Amour', 'Reggatta de Blanc', 'Zenyatta Mondatta' waren gewoon leuke titels. Voor de volgende twee albums legde Sting zijn wil op en bedacht hij titels gebaseerd op psychologie: 'Ghost in the Machine' is een boek van Arthur Koestler en 'Synchronicity' is een boek van Carl Jung.

Solo

Het eerste solo-album van Sting was 'The Dream of the Blue Turtles' met de hits 'If You Love Somebody Set Them Free', 'Love Is the Seventh Wave' en 'Russians'. Het album was goud voor 3 x platinum. Er volgden nog 15 solo-albums, die allemaal vlotjes over de toonbank gingen.

I want my MTV

'I want my MTV' is de eerste zin van van 'Money for nothing' van Dire Straits uit 1985. Deze zin werd gezongen door Sting, die toevallig in de buurt van de opnamestudio in Montserrat met vakantie was. 

Immo Sting

Sting heeft gedurende al die jaren financieel goed geboerd. Daarvan gaat een deel naar goede doelen. Daarnaast zijn Sting en zijn tweede vrouw Trudy Styler de eigenaars van een kasteel, een landhuisje, een appartement in New York, een strandhuis in Malibu, twee appartementen in Londen en een ferm landgoed van in Toscane. Daar wordt biologische wijn, honing, kersen, abrikozen, perziken en olijfolie geproduceerd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet