
radio2 ann&daan
Eerste hulp bij brandwonden: "Smeer géén boter op brandwonden, dat is een fabeltje"
de grote brandoefening
ma 27 jan. - 2:25

Oscare vzw geeft uitgebreide nazorg aan patiënten die uit een brandwondencentrum komen. Denk maar aan behandelingen voor littekens, kinesitherapie, psychologische hulp en drukkledij. "Voor patiënten die geopereerd zijn, is het dragen van een drukpak essentieel om littekenweefsel te verminderen. Dat pak moet je wel tot 23 uur per dag dragen. Alleen als je je wast, mag je het pak even uitdoen", zegt preventieadviseur Peter Van Rossum bij 'Radio2 Ann&Daan'.
Wat te doen bij brandwonden?
"De gouden regel is: eerst water, de rest komt later! Bij een eerstegraads brandwonde, zoals een verbranding door de zon of een klein ongelukje, moet de wonde minimaal twintig minuten onder lauw stromend water worden gehouden. Dat helpt de brandwonde te verlichten en voorkomt dat de schade verder doorzet. Hetzelfde geldt voor tweedegraads brandwonden, die vaak blaren veroorzaken."
Bij ernstige derdegraads brandwonden is de situatie kritieker. "Hierbij is de huid volledig beschadigd en kan de patiënt zelfs geen pijn voelen doordat de zenuwen zijn doorgebrand. Smeer een verkoelende zalf tegen brandwonden en bind de wonde in. Daarna is het belangrijk om naar de dokter of het ziekenhuis te gaan."
Wat moet je absoluut niet doen?
Er bestaan heel wat fabeltjes zoals boter op de brandwonde smeren. Maar preventieadviseur Peter Van Rossum waarschuwt: "Smeer er niets op dat er niet hoort, want dat kan meer irritatie veroorzaken. Als je naar de dokter gaat, zit de smurrie daarop. Je dokter moet dat dan eerst verwijderen en zo ga je nog meer pijn hebben."
Dus het belangrijkste bij brandwonden is snel handelen. Water is altijd de eerste stap, en als het ernstig is, zoek dan meteen medische hulp!