Eerste hulp bij processierupsen
do 27 jun. - 3:55

De eikenprocessierups is er weer. 70 à 80% van de overlast kan jaarlijks wel ingedamd worden. Maar het beestje helemaal uitroeien is er helaas niet bij.
De rupsen kunnen voor jeuk en andere klachten zorgen. Daarom zetten de Limburgse gemeentes en de provincie in op de bestrijding van de rupsen in woon- en recreatiegebieden. Net zoals de voorbije jaren werd er deze lente op heel wat plaatsen een bacteriepreparaat rond de getroffen eikenbomen verneveld. Dit preparaat maakt de eikenprocessierupsen ziek. Maar Europa legt op dat er naar alternatieven moet gezocht worden.
Alternatieven
Er zijn drie alternatieven die ook in zo'n Europees project zitten. Insectenkenner Luce Crèvecoeur: "Bijvoorbeeld het hangen van meeskasten, want zowel pimpelmezen en koolmezen eten graag rupsen. We kunnen ook aan aangepast bermbeheer doen, want in bermen vind je ook veel meer parasieten. Dan komen er dus wespen of vliegen uit in plaats van rupsen. En dan is er nog de grote poppenrover die uitgezet kan worden, ook een natuurlijke vijand."

Overlast?
Bij overlast contacteer je niet de brandweer! Je neemt best contact op met de milieudienst van jouw stad of gemeente. Zij hebben vaak contactgegevens van specialisten die de rupsen kunnen komen verwijderen. Als je in het gebied van de rups komt, draag dan kleding die de huid bedekt. Als je toch jeuk hebt: zeker niet krabben, maar wel goudsbloemzalf gebruiken, dat verzacht.
Dennenprocessierups
En dan is er nog een nieuwe rups in opmars: de dennenprocessierups, afkomstig uit het zuiden. "Door de klimaatverandering schuift die ook meer en meer naar het noorden op. Als die over de Ardennen geraakt, dan gaan we er hier ook last van hebben. Eén voordeel: die jeukt iets minder!"