de inspecteur
Hoe zit het met de terugbetaling van stottertherapie?
vr 21 okt. - 4:00
Eerst diagnose
Als je stottert, moet je het probleem in de eerste plaats officieel laten vaststellen door een stottertherapeut. Maak eerst een afspraak met een neus-, keel-, en oorarts of een kinderarts en die kan je dan doorverwijzen naar een logopedist. Als die, na testen, bevestigt dat je stottert, kan je een aanvraag indienen tot terugbetaling.
128 terugbetaalde sessies in je leven
Je hebt recht op een ‘container’ van 128 sessies van een half uur in gans je leven. Daarmee kan je twee jaar lang onafgebroken elke week een uur naar de logopedist. Dat klinkt goed maar het systeem heeft één groot nadeel: het gaat om een onafgebroken periode van terugbetaling. Je kan de therapie dus niet naar believen op pauze zetten.
Vroeger was je alles kwijt eenmaal je stopte. Dat is nu aangepast: je kan één keer je sessies heropstarten als een ‘hervaltherapie’.
Voorwaarden hervaltherapie
Stotteren is chronisch en veel mensen die stotteren hervallen. Daarom heeft de Vlaamse Vereniging gevraagd om dat systeem van terugbetaling uit te breiden. Nu kan je de niet-gebruikte sessies wél later in je leven benutten.
Maar er zijn voorwaarden aan verbonden. Ten eerste, je kan die hervaltherapie maar opstarten minimum zes maanden na je eerste therapie en maximum tot twee jaar erna. Ten tweede kan je maar maximum 38 sessies terugbetaald krijgen, ook al heb je er nog meer over. Tot slot mag de hervalbehandeling niet langer duren dan één jaar.
Heb je nog meer therapie nodig, dan kan dat. Maar die moet je dan uit eigen zak betalen.
Wat houdt stottertherapie in?
Wie stottert, klopt best aan bij een logopedist die zich hierin heeft gespecialiseerd. Bij heel jonge kinderen gaan ze vooral met de ouders en omgeving werken rond de problematiek.
Voor oudere kinderen en volwassenen bestaan er twee stromingen in de therapie. De eerste heet fluency shaping en zet vooral in op spreektechnieken. De tweede heet stottermodificatie en daar gaat men inzetten op het reduceren van de spreekangst. Vaak gebruikt een therapeut beiden.
Op de website van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten vind je meer informatie over stotteren en andere spraakproblemen.
Ook op de website van de VZW BeSt, een belangenvereniging voor stotterende mensen, vind je heel wat informatie.