Eerste nieuwe glasramen geplaatst in kerk Beringen-mijn
di 27 mrt. - 2:06

De glas-in-betonramen zijn uniek, onder meer door hun experimentele productiewijze en hun grote diversiteit aan kleurrijke glaselementen. Achtduizend stukken glas en 36 betonnen raampanelen uit het schip en de doopkapel werden nu vervangen of met de grootst mogelijke zorg gerestaureerd.
Legendarisch glas
De Sint-Theodarduskerk is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en fungeerde als parochiekerk voor Beringen-Mijn. Sinds 1985 geniet de Sint-Theodarduskerk een beschermde status als ‘mijnkathedraal’. De pronkstukken van dit religieuze bolwerk zijn hoe dan ook de prachtige glas-in-betonramen. Ze bevatten glas van de legendarische kristalfabriek van Val Saint-Lambert, dat destijds ter plaatse verpakt is in gewapende betonpanelen. De experimentele assemblage van de raamgehelen maakt echter dat ze behoorlijk vatbaar waren voor betonrot en glasschade.
Restauratie
Negen jaar geleden startte de kerkfabriek van Beringen-Mijn met een restauratiedossier. Vandaag stonden deken Rik Segers en de leden van de kerkfabriek dan ook nerveus te kijken hoe het eerste glasraam voorzichtig werd omhoog getakeld in de smalle nis van de doopkapel.
De renovatie van de glasramen gebeurde door Renotec in Geel. Zij hebben alle glasstukken eerst gefotografeerd en geïnventariseerd. Op basis van digitale afdrukken van de originele plannen werden de glasramen in het atelier terug in elkaar gepuzzeld. De volledige restauratie werd ambachtelijk en met de hand gedaan. De restauratie heeft uiteindelijk bijna twee jaar geduurd en dat is toch een jaar langer dan oorspronkelijk gepland. De komende weken en maanden zullen de gerestaureerde ramen één voor één teruggeplaatst worden.
