Eerste Syrische supermarkt geopend in Lier
vr 22 feb. - 2:54
Op de vlucht
“Vroeger had ik alles: een job, een huis en een auto, maar door de oorlog in Syrië had ik niets meer”, begint Malek zijn verhaal. Daarom besloot hij om met zijn gezin naar België te verhuizen. Een job vinden, was niet makkelijk. “Mijn diploma marketing was hier niets waard. Ik ben toen begonnen in een supermarkt achter de kassa. Dat vond ik fijn. Na zes maanden kreeg ik zin om zelf een supermarkt te beginnen. Eentje met Syrische producten, want die had je hier nog niet. Ik kende veel Syriërs in Lier die hun producten dan maar in Antwerpen gingen kopen.”
50% Belgisch, 50% Arabisch
In de winkel vind je een mix aan Belgische en Arabische producten. Aan de vleestoog staat Maurice te kiezen wat hij ’s avonds zal eten. Hij is vaste klant in de winkel. “De Syrische keuken is lekkerder dan die van ons. Zij kunnen beter verschillende smaken samen voegen. Wij Belgen gooien ergens zout en peper op en dat is het dan”, zegt Maurice met een knipoog.
Uitbater Malek is wel fan van de Belgische keuken. Vooral van de frietjes. “Maar als ik moet kiezen tussen een Boule de Berlin en de Baklava die ik beiden in mijn winkel verkoop, dan ga ik toch voor de Baklava kiezen”, schatert hij.