de inspecteur
Elektriciteit: van 21 naar 6%, maar niet voor iedereen!
wo 2 apr. - 6:15
Tot eind volgend jaar - of misschien langer - gaat de btw op elektriciteit van 21 naar 6%, maar niet voor iedereen...
De btw-verlaging geldt alleen bij je thuis. Bedrijven, verenigingen, zelfstandigen, organisaties, scholen… betalen nog altijd 21%.
Dat is ook zo voor zelfstandigen met een ‘gemengd verbruik’. De bakker die boven z’n winkel woont en een professioneel contract heeft afgesloten bij z’n energieleverancier, krijgt geen btw-korting op z’n privéverbruik. ’t Is kiezen: btw-recuperatie of btw-verlaging.
Ook mensen die onrechtstreeks afhangen van een professioneel contract blijven 21% betalen. Bijvoorbeeld camping- of appartementsbewoners die geen eigen teller hebben, maar hun stroomverbruik betalen aan de eigenaar.
Ook goed om te weten: het verbruik in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (de lift, de verlichting in de gang) blijft aan het btw-tarief van 21%.
Wie een tweede verblijf heeft hoeft zich geen zorgen te maken. Als je een particulier contract hebt met je leverancier, zal je ook daar maar 6% betalen.
‘Bijdragen’ op je factuur
Bij Piet uit Halle deed de jaarafrekening de wenkbrauwen fronsen. Hij vroeg zich af waarvoor al die bijdragen dienen die vermeld zijn. Een woordje uitleg:
- De federale bijdrage openbare dienstverlening: dient om het sociaal fonds mee te betalen.
- De federale bijdrage voor beschermde klanten: 460.000 mensen betalen het sociale tarief. de bijdrage helpt die kosten te dragen.
- De federale bijdrage voor denuclearisatie: gaat naar het beheer van kernafval. Ook wie alleen groene stroom verbruikt moet die bijdrage betalen.
- De federale bijdrage CREG: betaalt de werking van de regulator.
- De Vlaamse bijdrage warmtekrachtkoppeling en/of groene stroom: elke Vlaamse elektriciteitsleverancier moet elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen en warmtekrachtkoppeling ondersteunen. Hij kan daarvoor zelf certificaten produceren of aankopen bij andere producenten of netbeheerders. Hoe hoger jouw verbruik, hoe meer certificaten de leverancier moet indienen, en hoe hoger de kost voor jou.
Het goeie nieuws is dat die bijdrages volledig vrijgesteld zijn van btw. Alleen op de bijdrage voor groene stroom wordt voortaan 6% btw aangerekend (in plaats van 21%).
Netbeheerderskost buiten verhouding
Monique uit Turnhout liet ons dan weer weten dat ze bijna achterover viel toen ze haar jaarafrekening kreeg: “Verbruik elektriciteit: 650 euro, netbeheerderskosten: 770 euro”.
Dat is niet abnormaal - in sommige streken liggen de netbeheerderskosten zelfs nog hoger. Ze worden namelijk vooral bepaald door twee grote factoren:
1. Gaat het om landelijk gebied (duur) of verstedelijkt gebied (goedkoper)?
2. Hoeveel groenestroomcertificaten moet de netbeheerder in die regio uitbetalen?
De uiteindelijke prijs hangt ook voor het grootste deel af van je verbruik zelf. Alleen de huur van de meter is een vaste kost, de rest wordt allemaal berekend per verbruikte KWh. En daar is weinig aan te doen, behalve verhuizen. Alleen bestaat de kans dat het elders nog duurder is...
Meer weten?
Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de btw-verlaging op elektriciteit.
Op de site van de VREG lees je meer over je elektriciteitsfactuur
Hier ontdek je meer over de federale bijdragen.