
de inspecteur
Elektriciteitstellers: eenvoudig, tweevoudig, drievoudig?
di 16 mei - 8:57

Lampiris biedt wel nog een drievoudig tarief aan, maar het exclusief nachttarief kost een héél klein beetje meer dan het gewone nacht-of daluurtarief. Engie Elektrabel heeft in juni 2015 de prijs van het exclusieve nachttarief gelijkgetrokken met het daluurtarief. En zo is het bij de meeste grote leveranciers.
Sommige leveranciers bieden maar 1 tarief voor elk moment van de dag, Eneco bijvoorbeeld.
De grootste en bekendste elektriciteitsleveranciers bieden een dag- en een nachttarief aan, een tweevoudig tarief dus, waarbij het nachttarief in het voorjaar van 2017 zo’n 2 cent goedkoper is dan het piekuur- of dagtarief.
Een contract voor een tweevoudig tarief is gewoonlijk iets duurder en als je een nieuwe tweevoudige meter moet aanschaffen, dan kost dat ook ongeveer 400€.
Tweevoudig nuttig?
Wil je nieuw bouwen, of energiezuinig verbouwen, en wil je weten of je baat hebt bij een tweevoudige meter dan moet je rekening houden met:
- wanneer je verbruikt
- hoeveel je verbruikt
Een tweevoudige meter heeft enkel zin als je meer dan 3500kwh/jaar verbruikt en minstens 50% daarvan tijdens de daluren ’s nachts of in het weekend verbruikt.
Het daluurtarief telt niet op feestdagen tenzij die in het weekend vallen.

Zonnepanelen
Heb je zonnepanelen, dan zorg je er best voor dat je verbruik gelijk loopt met wat je aan gratis elektriciteit uit de zon haalt. Omdat er nu nog maar amper mogelijkheden zijn om je zonne-energie op te slaan, is het het goedkoopste om die overdag te verbruiken op het moment dat er zonlicht is.
In dat geval is een tweevoudige meter met nachttarief van weinig nut.
Wanneer nachttarief
De netbeheerders Eandis en Infrax (samen Fluvius) ondersteunen de tweevoudige tarieven van de elektriciteitsleveranciers en laten de meters overschakelen om 21 of 22 uur en om 6 of 7 uur. Wanneer precies hangt af van de netbeheerder, en het gebeurt ook niet op de minuut, er zit wat verschil op van plaats tot plaats.