Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Elke Bleyaert en Hedwig Neels over vrouwen met zadelpijn: “Nog steeds een taboe”

di 28 mrt. - 2:00

Elke Bleyaert, verloofde van wielrenner Jasper Stuyven, en kinesist én bekkenbodem-specialist Hedwig Neels voeren samen met Universiteit Antwerpen onderzoek naar zadelpijn bij vrouwelijke fietsers. “Er is hier nog nooit uitvoerig onderzoek over gedaan, terwijl er heel veel vrouwen besluiten om te stoppen met fietsen, door al die pijnlijke wondjes en bultjes die ze krijgen. Het is een echt probleem.”
Elke Bleyaert en Hedwig Neels
© Radio2

Elke Bleyaert is zelf recreatief wielrenster en oprichtster van de damesfietsenclub Les Femmes Flahutes. Ze is ook de drijvende kracht achter de schermen van The Women Peloton. Een organisatie die de kwaliteit voor vrouwen op de fiets wil verbeteren. Ze heeft zelf ook al te maken gehad met zadelpijnen. “Er wordt nog steeds minder naar de vrouwen gekeken dan naar de mannen binnen de wielersport. Bij die zadelpijn komt veel meer kijken dan eventjes pijn hebben aan je poep. Je kan er wondjes en irritaties van krijgen bij je intieme delen. Ongelofelijk onaangenaam dus.”

Zadelpijn is niet normaal

“We zijn het onderzoek begonnen met een groot observationeel onderzoek met allerlei verschillende types fietsende vrouwen”, vertelt Kinesist Neels, “Het gaat van recreanten tot mountainbikers. Het is interessant om te zien wie tegen welk probleem aanloopt. Later focussen we ons gericht op sportief fietsende vrouwen. We willen het probleem in kaart brengen, om te zien waar vrouwen nood aan hebben, hoe vaak de klachten voorkomen, de impact van de klachten en welke oplossingen vrouwen ondertussen al geprobeerd of gevonden hebben.”

“Er is wel degelijk een verschil tussen vrouw en man. Mannen die last hebben van zadelpijn, spreken vaak over zitbeenknobbels en gevoelloosheid in de balzak en penis. Vrouwen ervaren zwelling van de vulva en lang aanhoudende wondjes en irritaties. Het gaat dus altijd over de intieme delen en we moeten het taboe durven doorbreken en erover spreken.”

“Het is zeker niet normaal om zadelpijn te hebben tijdens het fietsen. Dat wil zeggen dat je gewoon een zadel hebt dat niet aangepast is aan jouw lichaam”, gaat Elke Bleyaert verder, “Een bikefit kan je daarbij helpen. Tijdens een bikefit wordt jouw lichaam opgemeten en wordt er aan de hand van die maten een zadel voor jou geadviseerd. Het is niet normaal dat je zadelpijn krijgt. Een goed zadel is de eerste stap naar pijnvrij fietsen.”

“Er zijn verschillende bikefitcentra in België waar je je maten kan laten opmeten om een gepast zadel te vinden. Women Peloton heeft een samenwerking met twee bikefitcentra in Leuven en Waasland. Ze hebben ook hun eigen bikefitting expert: Joris Verreydt van Wolf Performance.”

Hoe voorkom je zadelpijn?

"Een ultieme oplossing, bestaat niet. Elke mens is anders. Men spreekt ook vaak over mannenzadels en vrouwenzadels, maar eigenlijk is dat ook niet correct. Niet alle vrouwen zijn hetzelfde en ook niet alle mannen. Er zijn voor mannen ook al heel veel verschillende zadels uitgevonden. Iedereen heeft andere drukpunten, dus we zullen nog nieuwe zadels moeten uitvinden om iedereen het perfecte zadel aan te kunnen bieden.”

"Een zadel met een gleuf kan een vrouw helpen om meer ontlast te zijn, minder druk en minder wrijving te voelen bij de weke delen van de vulva. Dit zorgt voor verbetering. Er zijn ook zalfjes die we kunnen smeren ter preventie van irritaties, maar er zijn ook zalfjes die bij effectieve wondjes en pijntjes kunnen helpen. Durf ermee naar de huisarts te gaan."

De vraag bestaat of een goede koersbroek of een dikke zeemvel in je broek ook zou kunnen helpen, maar er is nog geen onderzoek gebeurd waaruit dat effectief blijkt. "Uit ons eigen onderzoek en de resultaten die we nu hebben, blijkt wel dat zulke tips als een dik zeemvel of crèmes tegen wrijvingen voor sommige vrouwen kunnen helpen. Er zijn wel geen wetenschappelijk onderbouwde verklaringen. Er zijn veel companies die zadelcrème uitbrengen, maar eigenlijk nooit specifiek getest zijn op vrouwen. Toch geven ze die crèmes een roze sticker. Onze partners hebben een zadelcrème ontwikkeld die wél effectief getest zijn op vrouwen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet