Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Elke week 4 armenbegrafenissen in Oost-Vlaanderen

ma 30 okt. - 4:51

Er zijn zo'n 4 stads- of gemeentebegrafenissen per week in de hele provincie. Dat blijkt uit cijfers die onze redactie opvroeg bij alle gemeenten. Het gaat om uitvaarten waar de overledene zelf niet voor kan betalen. Er wordt eerst contact opgenomen met familie en vrienden. Als ook zij niet kunnen of willen betalen, komt de gemeente of het OCMW tussen. De cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger, want slechts de helft van de gemeenten beantwoordde onze bevraging.
funeral

Het aantal armenbegrafenissen in onze provincie ligt hoger dan we zouden verwachten. In zo goed als elke gemeente, ook kleine landelijke, is er bijna elk jaar minstens één. In grote steden zoals Gent (50), Aalst (26) en Sint-Niklaas (20) zijn er het vaakst armenbegrafenissen. Het gaat telkens om uitvaarten die de overledene zelf niet kan betalen. In dat geval gaat de gemeente op zoek naar nabestaanden, vrienden of kennissen die toch voor de kosten willen instaan. Als er niemand kan of wil tussenkomen, regelt het gemeentebestuur de uitvaart. 

Grafiek

Grafiek

Een armenbegrafenis gebeurt meestal via het OCMW. Zij schrijven een aanbesteding uit voor een begrafenisondernemer. Hij moet zich strikt aan de vooropgestelde tarieven houden (bv. vervoer van het lichaam, prijs van de kist, kosten voor de dienst...). De tarieven verschillen sterk van gemeente tot gemeente. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten werkten een draaiboek uit voor gemeenten om hen te helpen om de uitvaarten toch zo menselijk mogelijk te houden. In de meeste gemeenten is soort van ceremonie, al dan niet religieus, voorzien. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet