Spits
Elon Musk wil telepathie mogelijk maken met hersenchip: science fiction of werkelijkheid?
vr 5 feb. - 3:49

Zakenman Elon Musk heeft naast Tesla en Space X ook nog een andere bedrijven, waaronder Neuralink. De missie van het bedrijf is om het gebruik van artificiële intelligentie te versnellen. Daar hopen ze ook medische vooruitgang mee te boeken. Bijvoorbeeld verlamde mensen opnieuw laten stappen door bepaalde spieren aan te sturen via de hersenen.
Een gamende aap
En daar is veel onderzoek voor nodig. Wetenschappers van Neuralink hebben nu een computerspel ingeplant in de hersenen van een levend aapje. Het dier kan nu dus gamen in gedachten. "Dit is voor Elon een manier om te kijken hoe we ons brein kunnen laten communiceren met een chip", vertelt Loutfi Belghmidi. Het bedrijf zal zo onderzoeken of apen via die chip met elkaar 'mind pong' kunnen spelen, een computerspel dat lijkt op tennis.
Vorig jaar heeft hij ook al een test gedaan met een varken. "Dat was veelbelovend. Je zag toen op een scherm duidelijk pieken en dalen die uit de gedachten werden gelezen."
Natte droom: een chip in menselijke hersenen
Zoiets wil Musk ook bij de mens bereiken. "We zijn begonnen met een computer met een toetsenbord om te communiceren. Dat is zo overgegaan naar een smartphone en nu werken we met slimme speakers. Je kan tegen je speaker zeggen 'doe het licht uit', en dan doet die het licht ook echt uit. De ultieme natte droom van Elon Musk is om via een chip in het hoofd, onze gedachten via telepathie door te sturen naar een machine. Dus als jij denkt 'ik wil dat de lichten uitgaan', dat die ook effectief uitgaan."
Maakt ons dat geen cyborg? "Ja, maar volgens Elon Musk zijn we al een soort van cyborg aangezien onze smartphone het verlengde is geworden van onszelf. En daar willen wetenschappers nu een stap verder in gaan." Volgens Neuralink zouden we dus in de verre toekomst boodschappen naar elkaar kunnen sturen via telepathie.
Volgens Elon Musk zijn we nu al cyborgs, omdat onze smartphone ons verlengde is geworden
Gehackte gedachten
Loutfi Belghmidi is grote fan van technolgie en Elon Musk maar heeft wel vragen bij deze denkpiste. "Alles wat verbonden is met het internet, kan gehackt worden. Dus dat wil zeggen dat ook je gedachten gehackt kunnen worden in dit geval. Een paswoord zou iets kunnen zijn, maar waar ga je dat paswoord dan opslaan in je hersenen? "
Het lijkt ook niet ethisch verantwoord. Maar daar trekt Elon Musk zich niets van aan. "Ik maak me daar ook zorgen over en we moeten dit in vraag stellen. Het is aan de overheid om dat aan banden te leggen. Je kan Elon Musk vergelijken met het personage Tony Stark uit de Marvelreeks. Een rijke en eigenzinnige man die zijn goesting doet."