
de madammen
"Enkel garnaalkroketten gemaakt met garnalen gekocht op de Vistrap, mag je Oostendse garnaalkroketten noemen"
di 15 feb. - 2:00

“Alles heeft te maken met waar je de garnalen koopt”, zegt Declerck bij De Madammen. “Wij kopen onze garnalen bij een van de vijf vissers die hun vis verkopen aan de Vistrap. Dat is een openlucht-vismarkt aan de haven van Oostende. Enkel garnaalkroketten die gemaakt zijn met garnalen die je op de Vistrap koopt, mag je Oostendse garnaalkroketten noemen. Andere Belgische vissers moeten hun vangst laten passeren bij de vismijn en die producten komen dan later via de veiling bij de koper terecht. Die garnalen zijn dus veel langer onderweg, soms wel 24 uur, tot ze in de restaurants belanden.”
Gepeld in Oostende
“De erkenning van de Oostendse garnaalkroket als streekproduct is een leuke manier om de vissers in de verf te zetten. Zonder de vissers die ’s nachts de zee trotseren, zouden we nooit van deze verse garnalen kunnen genieten. Toch is niet enkel de plaats waar je je garnalen koopt belangrijk. Oostendse garnaalkroketten moeten ook in Oostende of omstreken met de hand gepeld worden.”
Dennenappel
“De bereiding van de kroketten is dus niet zo belangrijk. Elke Oostendenaar bereidt de kroketten op zijn eigen manier. Ik hou bijvoorbeeld van kroketten in een dennenappelvorm. Die ronde vorm zorgt ervoor dat ze minder snel kapot springen. Als je kroket een hoekige vorm heeft, is de kans groter dat hij gaat openbarsten.”