Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Er komt nu toch een biomassacentrale in Gentse haven, maar wel een kleinere dan oorspronkelijk gepland

ma 20 jan. - 11:09

Vier jaar geleden waren er plannen om de grootste biomassacentrale ter wereld te bouwen in de Gentse haven. Die kwam er niet toen bleek dat ze zou gesubsidieerd worden met de energieheffing van de Vlaamse Regering die toen van kracht was. Nu zal Belgian Eco Energy een kleinere centrale bouwen op basis van lokaal afval om warmte en stroom te leveren aan bedrijven.
Een biomassacentrale zoals die in Gent er zou kunnen uitzien
© Foto Pixabay

De biomassacentrale waar in 2016 sprake van was, zou de grootste ter wereld worden, zo werd gezegd. Maar het geld moest van de Vlaamse regering komen. Die had de energieheffing, beter bekend als de Turteltaks, ingevoerd. Er kwam veel protest op de centrale en het speelde mee in het ontslag van toenmalig minister Annemie Turtelboom. De centrale kwam er niet.

"Intussen is met veel partijen overlegd en is besloten een volledig ander type biomassacentrale te bouwen", legt CEO van Belgian Eco Energy Michael Corten uit. "Deze is meer op warmte gefocust dan op elektriciteit. Ze is veel kleiner en gaat het materiaal lokaal zoeken." De fabriek zal tien keer kleiner zijn dan het project van 2016.

Belgian Eco Energy wil lokaal afvalhout gebruiken, geen vers hout. Het zal van containerparken komen, of van de industrie. "Afval waarvan Ovam zegt dat het niet herbruikbaar afval is." Dat soort van biomassa zal aangevoerd worden per binnenschip en als het van erg dichtbij komt, per vrachtwagen. In veel landen wordt dat soort afval gestort, voegt Michael Corten er nog aan toe.

 

Stoom en stroom

Corten legt uit dat de biomassacentrale stroom en stoom zal leveren die getransporteerd worden naar de Gentse haven. "De stoom levert warmte en is een belangrijke CO2-besparing voor bedrijven omdat ze geen gas moeten gebruiken als verwarming." De stroom gaat op het net en kan afgenomen worden door bedrijven.

In 2022 zal de biomassacentrale in werking zijn. Het studiewerk was al gestart. De centrale zal 35 mensen tewerkstellen, maar onrechtstreeks zullen er nog plaatsen bijkomen.

"We dragen bij aan de klimaatdoelstellingen voor groene warmte en groene stroom," benadrukt Michael Cortens.

 

 

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet