Erwtjes: heerlijk veelzijdig
wo 11 jun. - 9:10
Wouter Keersmaekers vind erwtjes één van onze beste producten. Enorm veelzijdig ook. Denk niet alleen aan soep, maar ook bijvoorbeeld aan jonge erwtjes, kort geblancheerd en dan toevoegen aan een sla. Heerlijk.
Of puree met munt. Zalig met gebakken vis.
Een andere klassieker zijn de erwtjes op Franse wijze: petit pois clamart. Hieronder vind je het recept!
Petit pois Clamart
Doperwtjes op Franse wijze of petit pois Clamart is een zomersgerecht, uit de klassieke Franse keuken, met sjalot, boter en kropsla.
In Frankrijk worden erwtjes gestoofd met een gulle hoeveelheid boter en het hart van een krop sla. Die sla maakt de erwtjes extra zacht en zorgt voor een romige saus. Sla heeft een verrassend lekkere smaak als ze wordt gekookt.
INGREDIENTEN
- 20gr boter
- 1 ui
- 450gr erwten
- 100 ml blanke kippenfond
- 1/2 kropsla
- 1 el peterselie
- 4 blaadjes munt
- 1 takje dragon
- versgemalen peper - zout
BEREIDING
- Kleur de boter bruin in een pan op het vuur en laat de ui stoven. Voeg de rauwe erwten en eventueel wat suiker toe zodra de ui glazig is. Voeg de blanke kippenfond toe en laat sudderen tot de fond volledig verdampt is. Breng op smaak met peper en zout.
- Scheur de salade in chiffonade, snij de peterselie fijn en voeg toe. Snij de munt en dragon fijn en voeg ook toe.