Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Esdoorns besmet met roetschorsziekte in Steenbeekbos

di 7 mei - 9:59

In en rond het Steenbeekbos in Heule en Sint-Eloois-Winkel zijn verschillende esdoorns besmet met de roetschorsziekte. Dat is een schimmel, die de boom zwarte plekken geeft. De ziekte komt overgewaaid uit Amerika, maar is dus nu ook bij ons te vinden.
Boomconsulent in Steenbeekbos
© Foto: Radio 2

Wanneer de boom besmet is met de roetschorsziekte is er niets meer aan te doen. De enige oplossing is om de boom te rooien. "Dat moet ook op een speciale manier gebeuren", zegt boomconsulent Dirk Berteyn. "Het moet regenen of de boom moet tijdens het kappen beneveld worden. Zo kunnen de sporen van de schimmel zich moeilijker verspreiden. Wij moeten ook beschermende kledij en een mondmasker dragen."

Gevaarlijk voor mens en dier

De roetschorsschimmel kan bij langdurig contact met de boom longinfecties en verschillende allergieën veroorzaken. Zowel bij mensen als dieren. "Wanneer de boom ziek is, moet je je stad of gemeente op de hoogte brengen", zegt Berteyn. "Want het is belangrijk om de boom op tijd te verwijderen. Zo raken er geen andere bomen besmet."

Moeilijk te stoppen

Het is niet gemakkelijk om de schimmel te stoppen. "Vorig jaar waren er volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek zes meldingen", zegt Berteyn. Ondertussen zijn we al een jaar verder en zijn er nu al zes meldingen, terwijl het jaar nog maar halfweg is. Ik hoorde ook nog van iemand in Heule dat er een aantasting was op zijn boom. Dus het gaat steeds verder, hé."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet