
de madammen
Eten in de jaren 90: fusion keuken, watersommeliers, Montignac en 1000 seconden
wo 7 okt. - 0:26

Je zou denken dat ons eten toen nog niet veel voorstelde, maar in de jaren 90 kwam daar wel degelijk verandering in. De fusion keuken werd immens populair, de Westerse keuken werd naar hartelust gecombineerd met de Aziatische keuken. Dat heeft ervoor gezorgd dat onze borden er anders uit gingen zien. Termen als ‘een carpaccio van…’ en ‘op een bedje van…’ hebben toen hun intrede gedaan.
Ook de Italiaanse keuken is toen razend populair geworden, en is dat eigenlijk altijd gebleven. Het ging verder dan macaroni: de pijnboompitten, zongedroogde tomaten, pesto, tiramisu en focaccia werden veelvuldig gebruikt in de keuken. En dat allemaal dankzij Antonio Carluccio!
Watersommeliers
Maar ook aan ons water werd meer aandacht besteed. Ineens ontstond er zoiets als ‘chique’ water in glazen designerflessen. Water van een natuurlijke bron in Zuid-Noorwegen werd de nieuwe standaard. Er kwam zelfs water op de markt dat uitstekend combineerbaar was met wijn, vanwege de zuivere en neutrale smaak. En daar werd door de restaurants op ingespeeld want er ontstond al snel een nieuw beroep: watersommelier.
Michel Montignac
Halverwege de jaren 90 bedacht Michel Montignac een nieuwe methode om af te vallen. Zijn theorie: we eten niet te veel, we eten verkeerd. Het komt erop neer dat je geen koolhydraten en vetten samen mag eten. Zolang je die regel volgt, mag je alles eten wat je maar wil. Het werd al snel een trend in België en het werkwoord ‘montignaccen’ werd vaak in de mond genomen, ondanks de kritiek van voedingswetenschappers. Zij zeiden namelijk dat het hart- en vaatziekten zou veroorzaken.
Kookprogramma’s
Maar de grootste culinaire trend van de jaren 90 was ongetwijfeld de opkomst van de kookprogramma’s op televisie. Bij ons was er vanaf 1992 ‘1000 seconden’. Daarin toverden Herwig Van Hove en Felice Damiano in 1000 seconden, oftewel 16 minuten en 40 seconden, elke week weer een driegangenmenu op tafel. 13 seizoenen lang werd de gezette, bazige en wat norse Van Hove uitgespeeld tegen zijn onhandige en eigenwijze hulpje Felice, wat aanleiding gaf tot de nodige Laurel en Hardy toestanden.
Internationaal was er natuurlijk The Naked Chef, nu vooral bekend als Jamie Oliver. Een doodgewone, Britse jongeman die ons kwam op televisie kwam hoe we een lekkere maaltijd kon klaarmaken, zonder al te veel moeite, dat was nieuw. Zijn concept sloeg in als een bom en is vandaag, bijna 30 jaar later nog altijd razend populair.