Spits
Euromillions winnen? 50, 23 en 44 zouden goede cijfers zijn...
ma 23 sep. - 10:52

190 miljoen is trouwens het plafondbedrag voor de Euromillions-jackpot. Er kunnen maximaal vijf opeenvolgende trekkingen plaatsvinden met dat bedrag. In de vijfde trekking wordt de complete jackpot overgedragen naar rang twee.
Dat de jackpot-koorts toeneemt, merken ze ook bij de verkooppunten van de Nationale Loterij. Vorige vrijdag liep het aantal spelers aan de Euromillions op tot meer dan 1 miljoen. Op een 'normale' trekking schommelt dat rond een kleine 700.000.
50, 23 en 44
De kans dat je het grote lot wint, is uiteraard bijzonder klein. En statistische wijsheid biedt ook geen soelaas. Dus als we je vertellen dat de voorbije 3 jaar de nummers 50, 23 en 44 het vaakst zijn getrokken in Euromillions en de nummers 46, 33 en 41 het minst, dan is dat leuk om te weten, maar echt helpen zal het niet.
Waarom blijven we spelen?
De kans om te winnen is dus héél klein. En toch blijven we spelen. Jaren aan een stuk, tegen beter weten in bijna. Waarom doen we dat? Uit een studie van de Nottingham Trent University blijkt dat er vijf redenen zijn waarom mensen in weerwil van minieme winstkansen blijven deelnemen aan loterijen.
1. We hebben de neiging om positieve resultaten te overschatten, terwijl we negatieve uitkomsten minimaliseren.
2. We staren ons blind op winnaars. Loterijen hebben de gewoonte om extra aandacht te besteden aan winnaars, terwijl de miljoenen verliezers onbelicht blijven. Alleen al door te fantaseren over wat we met het geld gaan doen, schatten we onze winstkansen hoger in.
3. Het gevoel dat we een zekere controle hebben over het resultaat omdat we zelf de nummers kunnen kiezen. Uit Brits onderzoek blijkt trouwens dat 7 op de 10 Britten altijd dezelfde nummers kiezen.
4. De overtuiging dat 'kans' een eerlijk en zelfcorrigerend proces is en dat lotto-nummers een geheugen hebben: wie vaak meedoet, moet wel een keer winnen.
5. We blijven spelen en dus investeren omdat we er al zo veel in geïnvesteerd hebben. Wie stopt, is al zijn geld definitief kwijt.