Ex-postbode: "Twee keer per week langs komen? De tijden zijn veranderd"
di 25 jun. - 2:19
Vanaf het voorjaar 2020 worden alleen nog dringende brieven, pakjes, kranten, doodsbrieven en aangetekende zendingen elke dag rondgebracht. De job van postbode heeft een hele evolutie ondergaan. Frans Crooymans kan daarover mee praten. Hij was jarenlang postbode in Kapelle-op-den-Bos. "Ik ben begonnen in Londerzeel in 1972 en ongeveer vijf jaar later ben ik in mijn eigen gemeente Kapelle-op-den Bos postbode geworden."
"Ik bleef nooit plakken"
Frans was en is een bekend figuur in zijn gemeente. Het was voor hem ook plezant om daar dan postbode te zijn. "Je moet minder verplaatsingen doen, want in die tijd begonnen de files hier en daar toch al een beetje. Ik moest wel vroeg opstaan, om half vijf al. Maar je hebt wel vrijheid en dat was het belangrijkste." Maar Franske was niet het type dat bleef 'plakken' bij de mensen. "Als de mensen mij binnen riepen om iets te komen drinken, dan dronk ik wel eens een frisdrank maar nooit alcohol. Dat dronk ik niet tijdens mijn dienst. En ik was ook redelijk rap, ik ging goed vooruit tijdens mijn dienst."
Boekje 607
Postbodes deden toen ook dingen die ze nu niet meer moeten doen. "Wij hadden toen 'boekje 607' op zak, en dat gebruikten we om aangetekende zendingen in te noteren. Of voor mensen die een storting wilden doen via de post, dan moesten we dat in dat boekje invullen. Wij waren in feite ook loketbediende." En in die tijd deden de postbodes alles met de fiets. "Dat was afzien, en zeker in die kledij. Op het einde van mijn loopbaan hebben ze zomerkledij uitgevonden, maar daarvoor was dat zware kledij die we zowel in de winter als in de zomer moesten aandoen en dat was afzien."
"Ik ben nooit gebeten door een hond, maar ik ben wel een paar keer bang geweest, ja", vertelt Frans. "Bij veel mensen was je als postbode kind aan huis. Veel aanbellen moest ik niet doen, ik mocht altijd langs achter binnen. Als het nodig was ging ik naar de apotheek voor mensen die moeilijk te been waren. Maar die tijd is voorbij. Nu heb je op sommige plaatsen zelfs elke week een andere postbode." Frans vindt de beslissing van Bpost jammer. "Nu gaan mensen hun postbode zeker niet meer persoonlijk kennen. Het is een commercieel bedrijf geworden en dat moet natuurlijk opbrengen. In mijn tijd was het allemaal veel vrijer."