Spits
Factchecker Tim Verheyden: "Het coronavaccin maakt je niet extra besmettelijk en er zitten geen cellen van een foetus in"
do 21 jan. - 4:22
De afgelopen dagen doet er vaker een artikel de ronde waarin staat dat je uit de buurt moet blijven van gevaccineerden. Zij zouden, volgens het artikel, het coronavirus makkelijker kunnen doorgeven. “Dat artikel is gebaseerd op een studie uit 2018”, vertelt Tim. “Het gaat dus niet over het huidige coronavirus. In die studie werd onderzocht hoe verschillende vormen van de gewone griep zich verspreiden via aerosolen, hele kleine druppels in de uitgeademde lucht. Het onderzoek gaat dus niet specifiek over het effect van griepvaccinaties op besmettelijkheid, laat staan coronavaccins.”
“In het geval van influenza A, één soort seizoensgriep, stootten gevaccineerden meer besmette waterdruppeltjes uit dan niet-gevaccineerden. De onderzoekers besluiten dat deze vaststelling bevestigd moet worden voor verder onderzoek. Hun bevindingen zijn dus niet per se irrelevant of onbetrouwbaar. Maar ze gaan over één variant van de griep in één studie. Dat is onvoldoende om te concluderen dat gevaccineerden superverspreiders van het coronavirus kunnen worden. Het effect van het coronavaccin op de besmettelijkheid is op dit moment nog niet duidelijk en moet verder onderzocht worden.”
Nee, er zit geen geaborteerde foetus in het coronavaccin
Er doen geruchten de ronde dat mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals dat van Pfizer en Moderna, cellen van dode foetussen zouden bevatten. “Dat klopt niet. Beide vaccins maken gebruik van synthetische cellen. Die zijn dus niet afkomstig van een geaborteerde foetus.”
“Andere vaccins, zoals die tegen Hepatites A, windpokken of hondsdolheid, maakten gebruik van de MRC-5 cellijn. Die zijn oorspronkelijk afkomstig van het longweefsel van een foetus die geaborteerd werd in 1966. Die cellijnen werden vermenigvuldigd in een labo. Van de oorspronkelijke cellijn blijft dus weinig over. Intussen zijn er al duizenden generaties van die cellijn gemaakt waardoor je het nog moeilijk cellen van een foetus kan noemen.”