Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

"Fenomenale opbrengst" voor Hagelandse wijnboeren

do 18 apr. - 7:28

2018 was een prima jaar voor de wijnbouw in ons land. In Vlaams-Brabant was de productie zelfs bijna dubbel zo groot als het jaar ervoor en dat heeft alles te maken met het mooie weer van vorig jaar.
© Foto: Kluisberg BVBA

In 2018 werd in onze provincie zo'n 220.000 liter wijn geproduceerd. "Het weer was vorig jaar ideaal", zegt Theo Peeters van de VZW Steenen Muur. De vereniging bestaat uit zestien wijnbouwers die aan de Wijngaardberg in Wezemaal bij Rotselaar wijn maken. "Het was een schitterend voorjaar én daarna een schitterend najaar. Alles is perfect gelopen, zowel de groei van de druiven als de oogst. Er waren ook weinig ziektes, de druiven zijn dus ideaal rijp geworden. Daarenboven was de opbrengst fenomenaal, bijna het dubbele van andere jaren."

Zuid-Frankrijk in België

In Vlaams-Brabant wordt vooral witte wijn en schuimwijn gemaakt. Ook voor wijnboer Jos Van Laer van wijndomein de Kluisberg in Assent, bij Bekkevoort, was het een vruchtbaar jaar. Zijn domein is zes hectare groot en er staan meer dan 18 000 wijnstokken. "We hebben de geschikte weersomstandigheden gehad. We hebben hier het weer van Zuid-Frankrijk gekregen en daarom is de wijn zo goed." De heuvels van het Hageland lenen zich volgens Van Laer heel goed voor de wijnbouw. "Vooral de ondergrond van ijzerzandsteen. Van de streek van Bekkevoort, Halen tot voorbij Leuven heb je een heuvelrug van ijzerzandsteen en dat is de ideale plaats om aan wijnbouw te doen."

Opmars 

De wijnbouw in onze provincie is aan een opmars bezig, er kwamen vorig jaar ook drie wijnbouwers bij. "Dat gaat natuurlijk niet op één, twee, drie", zegt de wijnboer. "Je hebt een domein nodig en klanten, maar ik zie het wel zitten dat er wijnbouwers bijkomen. Het weer zit alleszins mee. We zien dat de temperatuur stijgt en het weer beter wordt. Andere weerfenomenen zoals hagel en overvloedige regen moeten we er wel bijnemen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet