de inspecteur
Fiets gestolen? Registreer hem op 'bikebank.be', de databank van gestolen fietsen
ma 24 jan. - 9:41
Registreer je fiets
Bikebank.be is een initiatief van Johan Quataert. Quataert is een gepensioneerd politieagent die zich ergert aan de enorme hoeveelheid fietsendiefstallen.
Op bikebank kan je jouw fiets en die van je gezinsleden gratis registreren. Ook bedrijven kunnen fietsen van hun werknemers registreren.
"De bikebank is een website waarop je gratis een account aanmaakt", vertelt Quataert. "Je kan alle kenmerken van je fiets achterlaten. Het gaat dan over het framenummer, het model, het merk, maar ook foto's. Als je fiets gestolen is, kan je die ook aanvinken als 'gestolen'."
Quataert hamert erop dat die gegevens zo volledig mogelijk moeten zijn. "Mensen kennen vaak de kleur van hun fiets maar het is belangrijk om zoveel mogelijk kenmerken door te geven. Je kan ook de factuur op je account opladen, als je die hebt."
Bikebank verkoopt ook een label dat je op je fiets kan plakken." Het zijn stickers met een QR-code die je op je fiets kan kleven. Als iemand je fiets vindt op een verloren plek, kan die de sticker scannen om te kijken aan wie die toebehoort. Ook de politie kan dat."
Politie rapporteert gestolen fietsen
De politie en gemeentepersoneel zetten op hun beurt gevonden of gestolen fietsen in de databank. "Als jouw fiets gestolen is en de politie vindt die terug, dan kan je terugvinden door te zoeken in de databank", aldus Quataert. Ook gewone burgers die een fiets vinden, kunnen fietsen aangeven in de databank.
Op dit moment staan er 8.300 fietsen op bikebank. "Er kunnen uiteraard nog veel meer fietsen bijkomen. Het initiatief is nog niet heel bekend."
Sinds het najaar van 2020 is de databank samengesmolten met het Antwerpse platform 'gevondenfiets.be'. Ook de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk gewest ondersteunen de dienstverlening rond de registratie en de verwerking van verloren en gevonden fietsen.
Deel je adresgegevens niet op Strava
Luisteraar Frederik Grymonpré waarschuwt tijdens een uitzending van De Inspecteur voor fietsendieven op Strava. Strava is de populaire app waarbij je je routes en sportprestaties kan tracken en delen met je vrienden. "Veel gebruikers starten hun Strava-rit waar hun fiets staat opgeborgen. Vaak staan er ook nog eens foto's bij van die fiets. En als je profiel openbaar is, dan zien dieven waar die chique fiets staat", zo vertelt Frederik.
Quataert kent het probleem. "Dat is inderdaad een veelvoorkomende fout. Mensen zetten foto's van hun dure fiets op een openbaar profiel. Dieven zien gewoon waar je woont. Zeker fietsendiefbendes gaan op die manier te werk."
Zet je profiel dus alleen zichtbaar voor je vrienden. En stel desnoods een andere locatie als vertrekpunt in. Je kan een perimeter instellen rond je woning van bijvoorbeeld 500 meter. Dan kan niemand de exacte locatie van je fiets vinden.