Fietskoeriers moeten beter statuut krijgen
di 5 jun. - 4:20

Je ziet ze steeds meer rijden, de fietskoeriers. Niet alleen in de grote steden, maar ook in Leuven bijvoorbeeld. Handig én milieuvriendelijk voor wie z'n spullen thuis wil laten leveren. Maar de hype heeft ook een donker kantje. Sandra Langenus van de BTB: "De koeriers worden geconfronteerd met financiële onzekerheid want ze weten nooit op voorhand wat ze gaan verdienen. Dat is immers afhankelijk van hun opdrachten en dat zijn er maximum twee per uur waarvoor ze samen 10 euro krijgen. Als ze betrokken raken in een ongeval moeten ze zelf opdraaien voor kosten als ze zelf een fout begingen. Ook al het materiaal van fiets tot gsm en regenkledij moeten ze zelf betalen. We hebben hierover al gepraat met Deliveroo in het kader van een verzoeningsprocedure maar ze willen niet weten van een werknemersstatuut."
Duurzaam met donker kantje
De socialistische vakbond erkent dat fietskoeriers een duurzaam antwoord kunnen bieden op de mobiliteitsproblemen in steden. Maar ze nemen het niet dat ze in zo een slecht statuut moeten werken. De actievoerders deelden in Leuven pamfletten uit en legden contacten met passerende fietskoeriers. Een koerier van Uber Eats vertelde hen dat hij elke dag van de week 10 uur per dag werkt voor dit bedrijf en op het einde van de maand bruto 2.000 euro overhoudt. Een tijd terug raakte hij betrokken in een ongeval, maar ondersteuning kreeg hij hierbij niet van het bedrijf.
Correctie
Koerierbedrijf Deliveroo spreekt intussen enkele beweringen van de vakbond tegen. Zij betwisten dat de koeriers ten hoogste twee boodschappen per uur mogen afleveren. " Dit is niet correct, het exacte cijfer is minimum 2,5 bestellingen per uur en maximum 4 bestellingen per uur tijdens de piekuren (lunchuur, avond,...)", zegt Deliveroo. Bovendien beschikken koeriers sinds januari 2018 over een verzekeringspakket dat dekking biedt tegen ongevallen en wettelijke aansprakelijkheid.