
De Popcollectie
Film 'Amazing grace' na 47 jaar eindelijk op het witte scherm
wo 23 okt. - 0:31

Aretha Franklin nam in 1972 het gospelalbum 'Amazing grace' op. The Queen of Soul gaf gedurende 2 dagen een concert in de New Temple Missionary Baptist Church van Los Angeles. Tijdens deze opnames voor het album was er ook een filmploeg onder leiding van regisseur Sydney Pollack aanwezig.
Met 4 camera's werd er voor 20 uur filmmateriaal gedraaid. Het leverde mooie, soms onscherpe, beelden op. Op een bepaald moment komen zelfs de collega's Mick Jagger en Charlie Watts van The Rolling Stones in beeld.
Na de montage zou een documentaire met het titel 'Amazing grace' het resultaat zijn.
Zonder klapper
Toen de beelden ontwikkeld waren, kwam Sydney Pollack tot de vaststelling dat hij geen filmklapper gebruikt had. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je bij de montage het beeld en het geluid gelijk kan leggen. In de montagecel is er hard gevloekt omdat het niet lukte om alles synchroon te krijgen. Gevolg: de filmrollen werden in een kluis gelegd, wachtend op betere tijden.
Geen toestemming
Net voor het overlijden van Sydney Pollack kocht de producer Alan Elliot in 2008 al het ruwe filmmateriaal. Met modernere montagemiddelen wou hij een poging doen om alles juist te knippen en te plakken. Het duurde 2 jaar om tot een behoorlijk resultaat te komen.
Van de projectie van 'Amazing grace' kwam er echter niets in huis omdat Aretha Franklin haar toestemming niet gaf voor het gebruik van haar beeltenis of portret. Een tweede poging in 2015 lukte ook niet.
Groen licht
Het duurde vooraleer Aretha Franklin in 2018 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, dat er licht in de tunnel kwam. Haar erfgenamen gaven groen licht aan de film 'Amazing grace'.