Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

FOD Volksgezondheid over corona-afval: "In Japan heeft iedereen een zakje bij om afval te verzamelen, het zou mooi zijn als wij dat ook doen"

do 2 jul. - 15:04

Corona-afval zijn mondmaskers, handschoenen en flesjes alcoholgel die in de zeeën en oceanen terechtkomen. Jens Warrie van de FOD Volksgezondheid weet er alles van.
afval in zee
© Unsplash

"Als je een plastic handschoen of mondmasker op straat gooit, gaat de wind er vrij snel mee aan de haal", vertelt Jens tijdens 'Spits met Niels'. "Zo komen ze ook in onze waterlopen terecht, die dan weer in onze Noordzee uitmonden. Wetenschappers volgen via bepaalde programma's welk afval er zich op het strand en in zee bevindt. We krijgen ook signalen van burgers die ons vertellen dat er meer mondmaskers, handschoenen en flacons op het strand liggen."

Neem je afval altijd mee

Dit heeft grote gevolgen voor het milieu. "Dat zijn geen materialen die gemakkelijk biologisch afbreekbaar zijn. We zien twee grote gevolgen: dieren kunnen verstrengeld geraken in het afval en ze kunnen het gaan opeten. Als een vis plastic opeet, is zijn maag meteen gevuld. Terwijl het geen enkele voedingswaarde heeft. Daardoor vertonen de vissen uitputtingsverschijnselen."

De oplossing ligt bij onszelf. "We kunnen minder plastic en niet-herbruikbare mondmaskers gebruiken. Wanneer je deze zomer een picknick wil organiseren, is het wenselijk om je afval ook terug mee te nemen. In Japan is dit allang ingeburgerd. Iedereen heeft daar permanent een afvalzakje bij. Het zou mooi zijn mocht dit ook bij ons kunnen", besluit hij.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet