Fondue of gourmet: zo doe je het veilig
do 23 dec. - 6:01
De feesttafel is een heel belangrijk onderdeel van de kerstsfeer. Lekker eten hoort daar dus ontegensprekelijk bij. Tijdens de eindejaarsfeesten kiezen we al snel voor een gezellige fondue of gourmet wat uiteraard ook bepaalde risico’s inhoudt. Hier alvast enkele tafeltips om het gezellig te houden.

Een aangebrande kersttafel smaakt niet...
- Gebruik liefst een elektrisch fondue- of gourmettoestel en plaats het zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Zo vermijd je dat er iemand over de kabel struikelt en het toestel meesleurt.
- Geef de voorkeur aan een brander met brandpasta of gel in plaats van brandspiritus of methanol.
- Vul de brander nooit aan in de nabijheid van een open vlam. Laat de brander helemaal afkoelen voor het bijvullen en doe dit niet op tafel. Een spiritusvlam is nagenoeg onzichtbaar en kan nog volop branden terwijl je denkt dat deze gedoofd is.
Wat je zeker niet mag doen is water op een brandend toestel gooien, dit kan een gevaarlijke steekvlam veroorzaken.
- Plaats je fonduestel op een niet-brandbaar onderblad met opstaande randen. Dit zorgt ervoor dat de tafel niet te heet wordt en gemorste olie opgevangen wordt.
- Vul het fonduestel maar voor een derde met de correcte fondue-olie en hou (kleine) kinderen uit de buurt van het toestel. Laat kinderen niet alleen fonduen, de hete olie kan voor lelijke brandwonden zorgen.
- Hou voor alle zekerheid een passend deksel in de buurt voor het geval de vlam in de fonduepan slaat. Als dit het geval is, dek het toestel af en schakel onmiddellijk de warmtebron uit.
- Een blus- of branddeken bij de hand houden, kan helpen om een beginnende brand snel te doven.
Toch brand?
Breekt er dan toch brand uit en lukt het niet om die zelf te blussen, blijf kalm, hou ramen gesloten en sluit alle deuren achter je als je de woning verlaat. Bel vanop een veilige plek onmiddellijk het noodnummer 112.