Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Frauduleuze incassobureaus schering en inslag, minister start bewustmakingscampagne

vr 31 jan. - 7:00

De Inspecteur van Radio 2 kreeg de voorbije maanden ontzettend veel klachten te lezen over frauduleuze incassobureaus. Hun werkwijze is heel simpel: ze bellen je op met de boodschap dat je nog een openstaande factuur hebt, betaal je niet dreigen ze er mee een deurwaarder te sturen. Maar deze zogezegde incassobureaus zijn in feite oplichters. Niet betalen is de boodschap!

Al maanden is de problematiek aan de gang. Op een onverwacht moment bellen ze je op met de boodschap dat je een reis zou besteld hebben, reischeques of waardebonnen. Je hebt die nooit betaald en daarom werden zij als incassobureau gecontacteerd om het geld van je te innen. De telefoontjes gebeuren op een dreigende toon, zeker als je weigert te betalen of extra vragen stelt over wie ze precies zijn. Op het einde van het gesprek wordt er ook vaak gedreigd met een deurwaarder

Op die manier kreeg ook Linda uit Borgerhout telefoon. Ze getuigde in de Inspecteur: "Het was een ochtend, redelijk druk en plots ging de telefoon over. Ze spraken over een mail uit 2018 die ik zou geopend hebben en daarmee de toestemming zou hebben gegeven voor een reis naar Turkije. Maar ik weet van geen reis en ben nog nooit in Turkije geweest. Ik bleef maar vragen wie die dame aan de lijn precies was en voor welk kantoor ze werkte, maar hoe vaker ik die vraag stelde hoe agressiever de toon werd. Het gesprek heeft wel tien minuten geduurd omdat ze bleef dreigen een deurwaarder te sturen. Ik betaal niet heb ik gezegd en toen heeft ze de telefoon dicht gegooid. Oplichters zijn het!"

Klachten stijgen enorm

Niet enkel De inspecteur merk dat dit probleem zeer groot is. Ook het fraudemeldpunt van de overheid ziet de voorbije twee jaar een enorme stijging van het aantal klachten over frauduleuze incassobureaus. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle: "De voorbije twee jaar zijn deze klachten gestegen van één per dag naar maar liefst vier per dag. Als ik het verhaal van Linda hoor is dat heel herkenbaar. Via een mail of telefoon proberen ze je eerst een soort proefpakket te versturen, uiteindelijk komt er toch een onverwachte rekening en de volgende stap is dan dat dreigende incassobureau. Ik snap dan ook dat mensen onzeker zijn na zo'n telefoontje en misschien wel beginnen twijfelen aan zichzelf."

Daarom start de minister met een bewustmakingscampagne op verschillende kanalen. Omdat de mensen hun moeten rechten kennen en op de hoogte moeten zijn van deze fraudetechnieken. We raden mensen aan zo veel mogelijk informatie te vragen tijdens het telefoongesprek en klacht in te dienen bij het fraudemeldpunt van de overheid en de politie. Op basis van de klachten die wij krijgen, krijgen wij ook een zicht op hun manier van werken, want die verandert ook constant.

Hoe handel ik?

Krijg je telefoon van een incassobureau hou je best rekening met deze tips:

  • Kijk allereerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt. Als je twijfelt kan je nagaan of  het incassobureau ingeschreven is bij de FOD Economie want om te werken in België moeten zij zich verplicht inschrijven bij de KBO. De FOD Economie heeft ook een lijst van frauduleuze incassobureaus die je hier kan vinden. 
  • Heb je te maken met een frauduleus incassobureau hang je de telefoon op wanneer het incassobureau je blijft lastig vallen. Indien je e-mails of brieven ontvangt, betwist die dan. De betwisting gebeurt het best per e-mail met ontvangstbevestiging of per aangetekende brief, waarin je al jouw argumenten aanhaalt.
  • Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren. De inbeslagname van meubilair/goederen kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis. Zij wordt nooit per e-mail verzonden.
  • Is het incassobureau niet ingeschreven bij de FOD Economie? Betaal de rekening dan zeker niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen. Laat je niet onder druk zetten!

Moeilijk te bestrijden

Vandaag werkt de Economische Inspectie al samen met kredietmaatschappijen, telecomproviders en parket om nummers, websites en mailadressen op te sporen en te blokkeren. Een moeilijke strijd als je weet dat heel wat van die fraudeurs opereren van buiten de EU en constant van naam en nummers veranderen. We moeten als overheid streng blijven optreden tegen deze fraudeurs, maar als ze te maken krijgen met goed ingelichte burgers denk ik dat hun wanpraktijken ook zullen afnemen, voegt de minister er nog aan toe.

Het is niet de eerste keer dat de Inspecteur het over frauduleuze incassobureau heeft. In onderstaande tekst kan je het verschil nog eens nalezen tussen een echt en frauduleus bureau.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet