de madammen
Freya Rowaert over haar site ‘Klare kijk op kanker’: “Patiënten hebben nood aan een duidelijke gids die hen bijstaat tijdens het proces”
ma 23 mei - 1:15
De diagnose
“Ik ontdekte een knobbeltje onder mijn oksel en ging ermee naar de huisarts. Die zei dat ik mij geen zorgen moest maken omdat het gewoon een vetbolletje was. Mijn alerte moeder had er geen vertrouwen in en liet het daar niet bij. Gelukkig maar, want even later, op drieëntwintigjarige leeftijd, werd er kanker bij mij vastgesteld. Dat was een enorme shock omdat er niet veel symptomen aan vooraf gingen. Mijn wereld stond stil.”
Een proces van lange adem
“Hoewel ik genezen was verklaard, herviel ik meerdere keren. Vier keer om precies te zijn. In 2009 merkten de dokters zelfs uitval in mijn arm waardoor ik er niks meer mee kon doen. Op dat moment had ik geen keuze, de enige optie was amputatie. Gelukkig reageerde mijn zoon daar heel normaal op. Ik besefte toen dat dat de nieuwe realiteit was. Ik leef nu al twintig jaar met kanker, het is echt een deel van mijn leven geworden.”
Veerkracht en doorzettingsvermogen
“Het is niet altijd even gemakkelijk om de moed erin te houden, want elke herval is heel zwaar. Ik heb wel een grote dosis aan optimisme en positivisme en ben er sterk van overtuigd dat dat mij helpt in mijn genezingsproces. Ook al is het moeilijk en zijn er vaak momenten van verdriet en boosheid, ik moet erdoor. Als ik mijzelf twintig jaar geleden in een hoek had gezet, had ik heel veel gemist en waren mijn kinderen er niet geweest. Ik heb ook het geluk dat ik een goede partner heb die mij altijd is blijven steunen. Je moet echt durven springen en erin blijven geloven. Kankerpatiënten hebben ongelooflijk veel veerkracht en doorzettingsvermogen en dat zegt veel over onze persoonlijkheid.”
Na de diagnose
“Toen ik de diagnose van kanker kreeg, kwam ik in een heel andere wereld terecht met veel medisch jargon en moeilijke termen. Ook met het emotionele aspect wist ik toen geen blijf, ik wist niet hoe ik moest praten over mijn ziekte met mijn omgeving. Heel veel vragen spookten door mijn hoofd waar ik niet altijd mee terecht kon bij mijn arts, want die was er om mij te behandelen. Ik voelde ook heel veel angst en onzekerheid. De zorgeloosheid is voorbij en je gezondheid is niet vanzelfsprekend meer. Je moet die gevoelens een plaats kunnen geven en toelaten in je leven zonder dat ze het helemaal overnemen.”
Klare kijk op kanker
“Om die reden richtte ik het informatieplatform ‘Klare kijk op kanker’ op. Er is al heel veel informatie beschikbaar op internet, maar het is niet altijd gemakkelijk om je weg daarin te vinden. Veel patiënten missen een duidelijke gids. Ik had na mijn diagnose ook nood aan verhalen vanuit het standpunt van lotgenoten. Met de website www.klarekijkopkanker.be wil ik mensen informeren en kennis geven over hun ziekte zodat de stress en onzekerheid vermindert.”
“Wetenschapster Hetty Helsmoortel draagt ook haar steentje bij aan de site. Zij neemt wetenschappelijke onderwerpen voor haar rekening en licht alles op een duidelijke manier toe in video’s. Ze geeft antwoord op vragen als ‘Hoe komt het dat je kanker krijgt?’ en ‘Is de ziekte erfelijk?"
Surf naar www.klarekijkopkanker.be.