
de inspecteur
“Gebruik deze thee niet langer dan 6 weken zonder medisch advies”
di 9 apr. - 6:00

Mag ook langer
Damhert Nutrition, de producent van de functionele kruidenthee, stelt An meteen gerust: “Consumenten mogen de thee gerust langer gebruiken. We raden wel aan om een arts te raadplegen als de klachten na 6 weken nog niet verdwenen zijn. Misschien is er dan namelijk meer aan de hand.”
De wetgeving beveelt aan om dat soort waarschuwingen op de verpakking te zetten. “Het is dus niet verplicht”, zegt de producent, “maar we doen het toch om zo volledig mogelijk te zijn”.
Volgens de producent reageert elk lichaam anders op de werkzame stoffen van dat soort thee. Mocht je bepaalde effecten ondervinden, dan weet je dat je best bij je arts terechtkan. “Maar voor alle duidelijkheid: geen enkele klant heeft er over geklaagd in de 20 jaar dat de thee op de markt is.”
Luister dus vooral naar je lichaam: "Als de thee niet doet wat je ervan hoopt, drink er dan gerust een kopje meer van. Maar overdrijf er niet mee."

De bewuste waarschuwing op de verpakking
Zoethout
Waar je wel moet mee uitkijken is zoethoutthee. Die bevat van nature glycyrrhizinezuur.
Die stof zorgt voor de zoete smaak van zoethout, maar ze verhoogt tegelijk ook de bloeddruk en kan zelfs zorgen voor hartritmestoornissen.
Hier lees je meer over de effecten van zoethout.
Niet altijd werkzaam
Er zijn tegenwoordig meer en meer soorten kruidenthee op de markt.
“De producenten spelen in op onze groeiende wens om dichter bij de natuur te gaan leven,” zegt theesommelier Ann Vansteenkiste.
Ze gelooft als herborist in de kracht van kruiden, maar waarschuwt wel dat lang niet elke zogenaamde ‘functionele thee’ zal doen wat hij belooft.
Ik kom wel eens de vreemdste kruidensamenstellingen tegen. Soms werken de ingrediënten elkaar zelfs ronduit tegen: opwarmende kruiden in combinatie met afkoelende. Of slaapverwekkende die gecombineerd worden met opwekkende.
Sommige producenten maken volgens haar een perfect uitgebalanceerde kruidenthee, anderen maken gewoon iets dat vooral goed in de smaak valt en stellen de werking niet voorop.
Het probleem: je moet al een kruidenkenner zijn om een goeie van de slechte thee te onderscheiden. Er bestaat helaas geen logo of keurmerk waaraan je kan zien of de samenstelling wel goed zit.
“Als je je zelf niet kunt verdiepen in de materie, laat je dan bijstaan door iemand die wel veel van kruiden weet.”
Laat je volgens Vansteenkiste ook gerust adviseren door een apotheker. De soorten thee die hij verkoopt, bevatten vaak ook genoeg actieve bestanddelen om effect te hebben.

Mijd aroma’s
Een laatste tip van de theesommelier: kijk op een thee verpakking ook altijd uit voor ‘natuurlijke aroma’s’ of ‘gistextract’.
“Ook sommige functionele kruidentheesoorten voegen die toe.” Zegt Vansteenkiste. “Het gaat om een verzamelnaam voor enerzijds stof (ja, stof!), kunstmatige aroma’s en chemische zoetstoffen als aspartaam en glutamaat.”
Een gevolg van de commercialisering van thee, zegt ze. “We laten thee meestal niet lang genoeg trekken, waardoor de producenten de smaak willen boosten. Bovendien heeft een papieren of nylon theezakje geen lekkere smaak, en moeten de producenten dat rechttrekken met een aroma.”