Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Gebruik géén poetsmiddelen om je handen te ontsmetten

di 14 apr. - 6:00

Sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land zijn de desinfecterende handgels bijna overal uitverkocht. Heel wat mensen gaan daarom op zoek naar alternatieve middelen. Toxicoloog Jan Tytgat vindt dat geen goed idee. "Uitgebreid je handen wassen met water en zeep blijft de beste remedie."

We moeten onze handen goed wassen. Met water en zeep of met desinfecterende handgel. Die boodschap krijgen we al een paar weken. Het gevolg is wel dat handgels al weken bijna overal uitverkocht zijn. En dus zoeken mensen naar alternatieve manieren om hun handen te ontsmetten.

De Inspecteur legt de alternatieven voor aan toxicoloog Jan Tytgat. 

1. antivriesgel voor de auto

"Dit is een héél slecht idee." Jan Tytgat is duidelijk. "Antivries bevat chemische elementen zoals glycolen en alcoholen zoals methanol. De stoffen hebben een antibacteriële werking maar ze doden geen virussen." 

Sterker nog: de kans bestaat dat je meer kans maakt om het virus aan te trekken. "Als je antivries op je handen krijgt, legt dat middel een soort film op je handen. Daar zal de vuiligheid aan blijven plakken. Terwijl je het virus wél wegkrijgt als je je handen gewoon wast met water en zeep." 

2. Gebruik geen White Spirit 

Sommige luisteraars vragen zich af of je white spirit mag gebruiken. Dat is volgens Tytgat een nog slechter idee. "Whits Spirit is een brandstof waar verschillende giftige verbindingen in zitten. Die dringen bovendien gemakkelijk je huid binnen. En van een aantal stoffen is het aangetoond dat ze kankerverwekkend zijn. Dit is absoluut NOT DONE!" 

Een antivriesproduct geeft irritatie en een branderig gevoel. Je legt een soort film op je handen waarin vuil blijft plakken.

— Jan Tytgat, Toxicoloog aan de KULeuven

3. Ethanol ontsmet wél

Heel wat luisteraars willen ethanol gebruiken om hun handen te ontsmetten. Dat vindt Tytgat geen slecht idee. "Als je kijkt naar middelen die het coronavirus doden, dan moet je zeggen dat alcohol nog altijd de nummer één is. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie raadt dat aan. Maar alles staat of valt met de concentratie alcohol die in de verbinding zit." 

Tytgat weet hoeveel alcohol er minstens in je oplossing moet zitten zodat die een ontsmettende werking heeft. "Je hebt een oplossing nodig tussen de 70% en 85% alcohol. In extremis zou je dus een heel straffe fles wodka kunnen gebruiken om je handen te ontsmetten. Maar het is niet aan te raden."

Ik raad het niet aan om nu allemaal naaralcoholische dranken te grijpen. We moeten toch ook nuchter blijven in deze barre tijden.

— Jan Tytgat, toxicoloog aan de KULeuven

4. Gebruik geen javel op je huid 

Bleekwater of javel is bij veel mensen populair als poetsmiddel. Zeker nu heel veel mensen alles proper willen houden. In theorie is daar niks mis mee maar het product is héél slecht voor het milieu. Je doet er dus goed aan om dat zoveel mogelijk te vermijden

Sommige mensen overwegen om het ook als ontsmettingsmiddel te gebruiken op je handen. Dat raadt Jan Tytgat ten stelligste af. "Om je zwembad te desinfecteren is Javel het beste middel. Het doodt micro-organismen. Maar als het middel rechtstreeks in contact komt met je huid krijg je brandwonden. Absoluut af te raden dus." 

5. Vervallen handgel kan geen kwaad 

Sommige luisteraars hebben nog een oude tube handgel in huis. Jan Tytgat vindt het geen probleem om die nog te gebruiken. "Het kan geen kwaad om die gel te gebruiken. Op voorwaarde dat die gemaakt is op basis van alcohol.  Voor een efficiënte werking moet er minsten 70% ethanol in de gel zitten. Tenzij er ook nog propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol." 

Eén goeie raad: blijf je handen regelmatig en grondigwassen met water en zeep.Het de beste bescherming tegen verkoudheden, griep én het coronavirus

— Jan Tytgat, toxicoloog aan de KULeuven

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet