Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Gedeeld ouderschap, gedeelde waterfactuur?

wo 1 jun. - 13:54

Je kan een korting krijgen op de waterfactuur volgens het aantal gedomicilieerden.

Je kan een korting krijgen op de waterfactuur volgens het aantal gedomicilieerden. Bij gescheiden ouders met gedeeld verblijf van de kinderen kan alleen de ouder bij wie de kinderen gedomicilieerd zijn de korting krijgen. Helpt het verblijfsregister?

Jammer maar helaas, neen, het verblijfregister is geen domicilie. Een domicilie is een wettelijke verblijfplaats die je maar op 1 adres kan hebben.

Op je waterfactuur betaal je een vaste kost van 100 euro. Daarop kan je 20 euro korting krijgen per gedomicilieerde met een maximum van 5 gedomicilieerden.

Stel dat er twee kinderen zijn, dan is dat 40 euro, dan kan de ene ouder de helft daarvan uitbetalen aan de andere als er gelijk verdeeld verblijf is voor de kinderen.

Verblijfsregister

Een kind van gescheiden ouders kan op één adres zijn of haar domicilie hebben en op een ander adres in een andere gemeente een tweede verblijfplaats. De ouder bij wie het kind niet gedomicilieerd is, kan daarvoor naar de gemeente gaan en de gedeelde verblijfsregeling (co-ouderschap) laten inschrijven. Het kind krijgt dan dezelfde voordelen voor buitenschoolse opvang, speelpleinwerking, sportfaciliteiten etc alsof het wél zou gedomicilieerd zijn.

Maar er zijn geen fiscale voordelen aan gekoppeld.

Om je kind in het bevolkingsregister van de gemeente laten inschrijven voor een tweede verblijfplaats heb je een formulier van de gemeente nodig, het vonnis van het gedeeld verblijf en een ouderschapsovereenkomst.

Domicilie en fiscale gevolgen

De domicilie van een kind heeft ook gevolgen voor de onroerende voorheffing, zegt Eric De Corte echtscheidingsbemiddelaar gespecialiseerd in financiële zaken: “als op 1 januari van het aanslagjaar, op het adres van een ouder bij wie minstens twee kinderen hun domicilie hebben, dan heeft die ouder recht op een vermindering van de onroerende voorheffing. De vermindering aan belasting is gelijk aan 10% per kind.”

Ook voor studiebeurzen heeft de domicilie gevolgen. Die worden volgens Eric De Corte vaak vergeten in echtscheidingsregelingen. De beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouder en de domicilie van het kind.

En sommige gemeenten geven voordelen aan ouders met minder valide kinderen, maar ook daar kan de voorwaarde zijn dat het kind in de gemeente zijn of haar domicilie heeft.

Voor de kosten van huisvuilophaling kan een gemeente ook rekening houden met domicilie-adressen. Het huisvuil kan bijvoorbeeld duurder zijn omdat er meer personen gedomicilieerd zijn op eenzelfde adres.

Over al deze voor- en nadelen denk je best bij een echtscheiding op voorhand na. Een bemiddelaar kan helpen om de verdeling van de voor- en nadelen vast te leggen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet