Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geef of vraag een boom als kerstcadeau, een nuttig en origineel geschenk

radio2 kerst

di 20 dec. - 4:00

Radio2-luisteraar Luc Mathys kiest als kerstcadeau liever voor een boom dan voor de zoveelste broodrooster of fles aftershave. Hij wil graag geld geven aan één van die vele organisaties die bomen aanplant in binnen- of buitenland. Maar hij ziet door de bomen het bos niet meer. De Inspecteur van Radio2 zoekt voor hem uit welke organisaties betrouwbaar zijn en of hij best kiest voor bomen in eigen land of in het buitenland, bijvoorbeeld in Afrika.
Canva
© Photo by Luke Richardson on Unsplash

Investeren in het planten van bomen is zeker nuttig volgens professor Bart Muys, hoogleraar bosecologie en bosbeheer aan de KU Leuven: “Wereldwijd is er nog altijd een grootschalige ontbossing en er is dus een grote oproep in het kader van de actie tegen klimaatverandering om daar iets aan te doen. Door bomen te planten gaan we de klimaatverandering afremmen. Bomen helpen het broeikaseffect tegen te gaan, want ze nemen CO2 uit de atmosfeer en ze hebben een verkoelende werking. Door bomen aan te planten gaan we ook de biodiversiteit beschermen en ze zijn ook belangrijk om erosie en het uitbreiden van woestijnen tegen te gaan. Er moeten miljoenen hectares bos hersteld worden." 
 

Door bomen te planten gaan we de klimaatverandering afremmen en de biodiversiteit beschermen.

— Professor Bart Muys, KU Leuven

Kies je best voor meer bomen in Vlaanderen of in andere delen van de wereld?  

Volgens Professor Bart Muys hebben ze allebei voordelen:   

  • “Kiezen voor meer bomen bij ons is een goed idee want Vlaanderen heeft nood aan meer bos. In tijden van covid is dat nog maar eens duidelijk geworden dat iedereen nood heeft aan bomen en bos in de buurt. Daarbij gaan we bijdragen aan het beleid van onze minister (Zuhal Demir) die in de komende tien jaar 10 000 hectare bos wil bij creëren.  
  • "Maar ook in het buitenland is het een goed idee, want er zijn heel veel gebieden in de wereld waar veel ontbossing en erosie is en waar restauratie van het bos heel belangrijk is, vooral in de tropen. Een ander voordeel van het elders te doen is dat het daar vaak goedkoper kan. In Vlaanderen is de grond duur en het werk duur, elders kan je met minder geld meer bomen planten.“    

Kies je best voor organisaties van bij ons of voor buitenlandse initiatieven? 

Volgens Professor Bart Muys moet je het niet te ver te zoeken: “In Vlaanderen zijn er uitstekende organisaties voor het planten van bomen in binnen-en buitenland, bijvoorbeeld Bosplus of Natuurpunt voor het planten van bomen in Vlaanderen. Bosplus plant ook bomen in het buitenland, net als Ondernemers zonder grenzen (OZG) en Weforest. “Bosplus doet bijvoorbeeld goed werk in de tropen, hun systeem is goed uitgewerkt en ze monitoren alles goed en hebben certificaten. Weforest is vooral interessant voor bedrijven die willen investeren in bomen."  

Volgens de professor zijn er zonder twijfel ook andere goede initiatieven: “Maar het is uitkijken naar organisaties die kwaliteit leveren en waarvan je garanties krijgt dat die bomen geplant worden en op langere tijd overleven. Alles staat of valt met de opvolging: als bomen geplant worden en er is geen nazorg, dan zijn er na enkele jaren geen bomen meer te zien. Het is ook belangrijk dat het project goed doorgepraat is met de lokale mensen en de lokale overheden. Dat vergt professionaliteit, geduld, ervaring en kennis van de lokale situatie."  

Niet elke organisatie is even succesvol en organisaties die garanties bieden zijn meestal niet de goedkoopste. Maar je kiest beter voor kwaliteit en garantie over opvolging op lange termijn. De professor wil wel waarschuwen: “Er zijn ook initiateven die niet te vertrouwen zijn en die geld willen verdienen op niet bonafide wijze, dus kijk goed uit als je op het internet zoekt.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet