Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Geen attest van maagdelijkheid meer

ma 25 feb. - 11:46

De Orde der Geneesheren geeft artsen het advies om geen maagdelijkheidsattest meer uit te reiken. Het advies stelt dat het attest niet nuttig, niet relevant en discriminerend is. Het kan ook als daad van agressie worden ervaren.
UZ Gent gynaecologie

Bewijs van maagdelijkheid

De Orde der artsen heeft besloten geen attesten van maagdelijkheid meer uit te schrijven. Dat is een attest waarbij een arts bevestigt dat een vrouw nog maagd is. In diverse culturen en religies is het belangrijk dat beide partners geen seks hebben voor het huwelijk. Sommige partners en families eisen daarom het maagdelijkheidsattest als bewijs van de maagdelijkheid. Dat is discriminerend, besliste de Orde der Artsen, waarna de instelling het advies gaf zo'n getuigschrift niet meer uit te reiken.

Positieve evolutie

Dat het een goede zaak is, beaamt gynaecoloog aan het UZ Gent, Rudy Van den Broecke: "Mannen kunnen voor het huwelijk nog heel wat seksuele escapades doormaken, zonder enig bewijs achteraf. Bij een vrouw kan de seksuele achtergrond gemakkelijker worden bewezen. Dan wordt er een attest gevraagd, wat discriminerend is. Daarom is het goed dat de Orde nu het advies heeft gegeven om de maagdelijkheidsattesten niet meer uit te reiken."

Hersteloperatie

De vraag om een maagdelijkheidsattest wordt wel heel uitzonderlijk gesteld. Voor hersteloperaties van het maagdenvlies geldt het advies van de orde trouwens niet, maar artsen kunnen zich er ook wel achter verschuilen. "De vraag voor maagdenvliesherstel is wel opmerkelijk afgenomen", vult Van den Broecke aan. "Persoonlijk zou ik die operatie liever niet uitvoeren als ik de vraag krijg. Soms is dat een moeilijke keuze, omdat het een morele zaak is die elke geneesheer voor zichzelf moet uitmaken. Als je het doet, hou je de discriminatie namelijk in stand, maar als je het weigert, kan de vrouw ernstige sociale gevolgen hebben."
 

De basis van een relatie is het vertrouwen in elkaar en niet het bewijs van maagdelijkheid.

— Dr. Menekse Göker

Islamitische waarden en normen

Zijn collega Menekse Göker weigert die operatie uit te voeren. Göker is van Turkse origine, maar woont al heel haar leven in Gent. "Ik heb al enkele keren een aanvraag gehad van jonge meisjes die op het punt stonden te trouwen, om een hersteloperatie van het maagdenvlies uit te voeren", legt ze uit. "Ik heb dat altijd geweigerd. Naar mijn mening is dat geen medisch probleem, maar iets dat enkel van belang is als sociaal cultureel aspect. Namelijk dat maagdelijkheid belangrijk is in de islamitische cultuur."

Al is Menekse Göker opgegroeid in de westerse maatschappij, ze draagt de Turkse waarden en normen nog hoog in het vaandel. "Mijn man is mijn enige seksuele partner. Er was dus helemaal geen probleem bij ons, maar evengoed had ook hij een maagdelijkheidsattest kunnen vragen. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en dat is volgens mij het belangrijkste in een relatie. De basis van een relatie is het vertrouwen in elkaar en niet het bewijs van maagdelijkheid."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet