
de inspecteur
Geen hoofdpijn meer van wijn?
do 20 feb. - 7:44

Wijn drinken en achteraf geen hoofdpijn hebben. Het klinkt sommigen zeker als muziek in de oren.
Als je na het drinken van wijn hoofdpijn krijgt, dan komt dat waarschijnlijk door sulfiet. Zoete wijn bevat het meeste sulfiet. En witte wijn ook meer dan rode wijn.
Maar vanaf volgende week is het misschien gedaan met je hoofdpijn. Want vanaf dan vind je bij Delhaize sulfietvrije wijn. Bij Bioplanet van Colruyt vind je al langer wijnen met een laag sulfietgehalte, maar zonder sulfiet was er nog niet.
Wat is sulfiet?
Sulfiet is een verzamelnaam voor stoffen met zwavel. Wijn bevat altijd sulfiet en wijnboeren voegen vaak nog extra sulfiet toe. Het zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert, waardoor je hem langer kan bewaren. En het voorkomt dat ongewenste bacteriën en schimmels in de wijn kunnen groeien.
Waarom zonder sulfiet?
Als de dosis binnen de perken blijft, is er geen probleem. Maar vooral astmatische patiënten kunnen wel hoofdpijn krijgen of misselijk worden als ze te veel sulfiet binnenkrijgen. Dat is een allergische reactie.
Er is veel onderzoek gedaan naar de vraag of sulfiet kanker kan veroorzaken, maar uit alle studies blijkt dat dat niet zo is. Europa heeft strenge normen ingevoerd die de toegelaten hoeveelheid sulfiet erg beperken. De wijnen die je in de supermarkt vindt bevatten dus sowieso een lage dosis sulfiet.
Maar wijn zonder sulfiet heeft wel een meerwaarde voor onze gezondheid. Om sulfietvrije wijn te maken moet je druiven van een hoge kwaliteit gebruiken en ze biologisch telen. Daarom kan sulfietvrije wijn van een hogere kwaliteit zijn dan een gelijkaardige fles wijn met sulfiet.
100% sulfietvrij bestaat niet
Wijn bevat altijd een heel kleine dosis sulfiet, omdat druiven tijdens de gisting van nature een bepaalde hoeveelheid sulfiet produceren. Dat maakt de druiven gezond en sterk genoeg tegen oxidatie en bacteriën.
Binnenkort alle wijn sulfietvrij?
Volgens wijnspecialist Alain Bloeykens is het nog koffiedik kijken, maar sulfietvrije wijn kan je in elk geval in de ene regio gemakkelijker maken dan in de andere. Als het klimaat wispelturig is, zoals bijvoorbeeld in de Champagnestreek, is het nodig om de druiven met sproeistoffen te beschermen.
Stop hem niet in je wijnkelder
Wijn zonder sulfiet kan je (nog) niet lang bewaren. Op dit moment gaat het om enkele maanden tot maximaal een jaar. Producenten zijn bezig met testen om uit te zoeken hoe sulfietvrije wijn reageert als je hem lang bewaart.