Geen verkiezingen zonder verkiezingsborden, of toch wel?
di 30 jan. - 3:54

Wij deden een rondvraag bij de 65 Oost-Vlaamse gemeenten. Duiken de verkiezingsborden binnen enkele maanden weer talrijk op in het straatbeeld of niet? De standpunten bij de Oost-Vlaamse gemeenten zijn verdeeld.
Politiereglement
Een groot aantal gemeenten is nog niet bezig met de kwestie. In vele gemeenten is het zo dat er enkele maanden voor de verkiezingen een politiereglement wordt gestemd met de concrete afspraken rond verkiezingsborden. Vaak is het nog niet duidelijk wat precies beslist zal worden in het politiereglement.
Daarnaast zijn er ook gemeenten waar wel al een (gedeeltelijk) verbod op verkiezingsborden bestaat. Zo besliste de gemeente Maarkedal in 2012 al om een verbod uit te schrijven op affiches langs gemeentewegen of andere plekken in de buurt van de openbare weg. In Lebbeke is er geen verbod op affiches op het private domein, maar zal de gemeente geen aanplakborden voorzien op het openbare domein.
Op zoek naar een akkoord
In verschillende gemeenten wordt er ook gesproken over een verbod, maar slagen niet alle partijen er in om een consensus te vinden. Zo is er in Eeklo sprake van een ware patstelling. De verschillende fractieleiders zaten daar samen, maar kwamen niet tot een akkoord waar iedereen zich in kon vinden. De bal ligt nu in het kamp van de administratie van de stad Eeklo. Zij staan voor de lastige opdracht om een voorstel uit te werken waar iedereen zich in kan vinden.
Ook in Lokeren en Oosterzele gingen ze op zoek naar een akkoord over de partijgrenzen heen. In Lokeren kwam er echter geen akkoord uit de bus en blijven de verkiezingsborden behouden. In Oosterzele is de discussie nog volop bezig. De meerderheid deed daar een voorstel, maar de oppositie vond dat ze te weinig inspraak hadden daarin. Groen Oosterzele wil nu alle partijen die in oktober opkomen rond de tafel krijgen en een voorstel uitwerken waar iedereen zich kan in vinden.
Gentlemen's agreement
Een akkoord vinden, het is nochtans mogelijk. Dat bewijst de gemeente Kluisbergen. Daar bestaat geen geschreven reglement, maar is er wel een gentlemen’s agreement. Dat houdt in dat in Kluisbergen geen affiches worden geplaatst langs de wegen. Affiches aan vensters zijn daar wel toegelaten. Een belangrijk argument bij die beslissing is dat het op die manier aangenaam is om door Kluisbergen te rijden, omdat daar geen wildgroei van borden is.
Tegelijk zijn er ook verschillende argumenten om verkiezingsborden wel te blijven plaatsen. Zo zijn er gemeenten die aangeven dat het niet makkelijk is om een reglementering te maken over verkiezingsborden op privé-eigendommen. Daarnaast zijn de borden ook een officiële aankondiging dat de verkiezingen eraan komen en is het belangrijk dat iedereen daarvan op de hoogte is. Afwachten dus wat de verschillende Oost-Vlaamse gemeenten de komende maanden nog beslissen over het onderwerp. Zo zijn er onder andere in Oudenaarde en Waarschoot nu gesprekken bezig.