Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Geen waterverbruik? Toch een factuur van 106 euro.

vr 6 okt. - 7:36

In een leegstaand huis wordt er geen water verbruikt. Toch betaal je als eigenaar 100 euro per jaar verbruikskosten aan de watermaatschappij.

Het aantal bewoners bepaalt de werkelijke kost

Het 'vast recht' is een vaste kost van 106 euro die elke watermaatschappij sinds 2016 aanrekent per wooneenheid. Dat bedrag dekt de kosten voor de levering van het drinkwater, de afvoer en de zuivering. Het is een soort abonnementsgeld dat onafhankelijk is van je verbruik.

In de praktijk betaalt bijna iedereen minder dan 106 euro vast recht per jaar. Per gedomicilieerde bewoner krijg je 20 euro korting. Een alleenstaande betaalt 86 euro vast recht per jaar. Een gezin met twee kinderen betaalt 26 euro. Wie met meer dan vijf mensen in een huis woont, betaalt helemaal niks.

Maar: een huis dat tijdelijk leeg staat, zonder gedomicilieerde bewoner is dus een grote kost. Als eigenaar betaal je sowieso 106 euro per jaar. Ook al verbruik je geen druppel water.

Wordt het vast recht hervormd?

De huidige verdeling van de kosten voor het vast recht zijn al lang een doorn in het oog van sp.a. De partij vindt het systeem oneerlijk en pleit voor een hervorming. Rob Beenders van sp.a: "wij willen dat de minister het vast recht aanpast. De gezinsgrootte mag dat bedrag niet bepalen. Wij vinden het geen probleem dat iedereen bijdraagt aan de kosten maar dan wel op een eerlijke manier.

Minister Schauvliege verdedigt het huidige systeem. "Het vast recht is er gekomen om de ongelijkheid uit het verleden weg te werken. Iedereen betaalt nu een gelijk bedrag voor het onderhoud van onze watervoorziening." De minister begrijpt dat het huidige systeem oneerlijk kan aanvoelen maar dat is een perceptie. "Een leegstaand huis, is ook een kost. Het regenwater wordt bijvoorbeeld afgevoerd naar de riolering en ook dat water moet gezuiverd worden."

Er komt in de toekomst wel een evaluatie van het huidige systeem. De minister wacht die met open vizier af. Er is dus een mogelijkheid dat het systeem op termijn wordt bijgestuurd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet