Gekarameliseerde halloumi
ma 2 feb. - 11:00

Halloumi is een stevige witte kaas, origineel afkomstig uit Cyprus. De kaas heeft een bijzondere eigenschap: hij laat zich bakken of grillen, zonder weg te smelten.
Jeroen karameliseert plakjes kaas met wat honing en serveert ze in in een ruime schaal met voedzame quinoa en gegrilde en geroosterde groenten.
INGREDIËNTEN: (4 personen)
Voor de gebakken halloumi:
- 500 g halloumi (Cypriotische bakkaas )
- 2 eetlepels vloeibare honing
- een snuif (gedroogde) tijm
- een snuif gedroogde oregano
- scheutjes olijfolie
- peper & zout
Voor de gegrilde groenten:
- 2 rode bieten (min.)
- 1 butternut (of een stuk klassieke pompoen)
- 2 uien
- een snuif (gedroogde) tijm
- een snuif gedroogde oregano
- scheutjes olijfolie
- een scheut balsamico
- een scheut vloeibare honing
Voor de quinoa:
- 200 g quinoa
- 5 dl groentebouillon
Om af te werken:
- 1 bakje tuinkers
- eventueel: enkele blaadjes bloedzuring
- scheutjes balsamico
BEREIDING:
Voorbereiding:
- Kook de rode bieten gaar in water. Reken hiervoor een uur. Laat ze wat afkoelen en schil ze.
De bereiding:
- Verhit de grillpan op een hoog vuur en geef ze voldoende tijd om bloedheet te worden.
- Verwarm de oven voor tot 200°C.
- Snij de rode bieten in partjes en druppel er een klein beetje olijfrolie over. Grill ze langs de beide zijden in de hete pan en zet ze opzij.
- Opmerking: Gebruik zeer weinig olie. Zo vermijd je dat de vlam in de pan slaat.
- Schil de butternut (of een stuk pompoen) en verwijder de zaadjes in het midden van de vrucht. Snij het vruchtvlees in brute hapklare stukken van enkele centimeters breed. Druppel er ook een beetje olie overheen.
- Grill de stukken butternut tot er een streepjespatroon in gebrand is.
- Schil de ui en verdeel de bol in partjes. Ook hier druppel je een zuinig scheutje olijfolie over en je verhuist ze naar de grill.
- Verzamel alle gegrilde groenten in een ruime ovenschaal.
- Druppel een royale scheut olijfolie over de groenten, gevolgd door een laagje vloeibare honing en wat balsamico.
- Kruid de groenten met een snuif gedroogde (of verse) tijm en wat oregano.
- Gaar ze gedurende 15 minuten in de hete oven van 200°C. (Prik in de pompoen ter controle.)
- Ontdooi en verwarm groentebouillon of bereid een portie verse. Het recept vind je hier. (weblink)
- TIP: Je kan ook een snelle bouillon maken op basis van water met de smaken die je in het gerecht verwerkt of die erbij aansluiten. Bv. takjes verse tijm, rozemarijn, oregano…
- Doe 1 deel quinoa en 2 delen bouiilon in een kookpot. Laat de zaadjes garen op een zacht vuur, onder deksel. (Respecteer de kooktijd die de verpakking vermeldt.)
- Snij de halloumi in plakken van een kleine centimeter dik.
- Schenk een flinke scheut olijfolie in een mengkom. Voeg er de honing aan toe, samen met een snuif gedroogde tijm en oregano. Voeg ook voldoende versgemalen peper toe en een beetje zout.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Bak de plakken haloumi tot ze langs de beide zijden wat kleur hebben.
- Schenk vervolgens het mengsel met honing en kruiden in de pan. Laat de halloumi enkele minuten pruttelen op een zacht vuur, zodat de kaas licht karameliseert.
- (Let erop dat de honing niet verbrandt.)
Afwerken en serveren
- Lepel de gare quinoa in een ruime schaal. Schep er de gegrilde ovengroenten bovenop. Druppel ook het braadvocht van de groenten over het gerecht.
- Werk het veggie gerecht af met plakken gekarameliseerde haaloumi, wat van de honingsaus, plukken tuinkers en druppels balsamico. Wie bloedzuring kon kopen: enkele elegante blaadjes geven de bereiding extra ‘kick’.