
de inspecteur
Geld zonder rekening?
vr 15 apr. - 0:28

Nu de rente op de spaarboekjes zo laag staat, vragen veel mensen zich af of we niet beter ons geld van de bank halen, en het thuis bewaren. Is dat een goed idee?
Neen, zegt financieel expert Michaël Van Droogenbroeck. Hoe laag de rente ook is, je spaargeld brengt altijd wel iets op. In België is er een minimumrente van 0,11% op jaarbasis. Dat is niet veel, maar het is toch iets.
Bovendien is het niet veilig om een groot bedrag aan cash geld thuis te bewaren. Stel dat het gestolen wordt. Dan is de kans klein dat de verzekering dat gaat vergoeden.
En als je werkt, heb je sowieso een zichtrekening nodig om je loon te laten op storten. Want je werkgever mag je niet cash of met een cheque uitbetalen.
Cash betalen
Je kan niet alles zomaar cash betalen.
Tot 3.000 euro mag je alles cash betalen.
Voor aankopen boven de 3.000 euro, mag je maximaal 10% cash betalen met een maximum van 3.000 euro.
Als je dus bijvoorbeeld 5.000 moet betalen, dan mag je maximaal 500 euro cash betalen. Bij vastgoedtransacties mag je niks cash betalen.
Geen briefjes van 500 euro?
Eurobiljetten van 200 of 500 worden niet in elke winkel aanvaard. En dat moet ook niet.
In principe mag een winkelier geen cash geld weigeren. Maar de Nationale Bank heeft toch een richtlijn gemaakt, om te voorkomen dat alle consumenten een brood bij de bakker gaan kopen met een briefje van 100 euro.
Een handelaar mag grote biljetten weigeren, als je totale aankoop minder dan de helft van de waarde van het biljet is.
Je mag dus met een briefje van 500 euro betalen, als je iets koopt dat duurder is dan 250 euro. Maar de handelaar kan dat briefje van 500 euro wél weigeren als je iets koopt ter waarde van 150 euro.