Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Geldzorgen fnuiken plezier en ontspanning: 40% van de kwetsbare gezinnen kan geen lidgeld voor een hobby betalen

ma 15 mrt. - 7:53

"Geld maakt niet gelukkig" luidt het gezegde. Maar geld schept wél mogelijkheden en vergroot zo onrechtstreeks het geluksgevoel. Dat blijkt uit onderzoek van Radio 2 en MNM. Samen onderzochten we namelijk hoe gemakkelijk het voor de Vlaming is om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Uit de resultaten blijkt dat Vlamingen in kwetsbare posities net daar extra moeilijkheden ondervinden.

Getuigenissen 

Karolien Debecker geeft het woord aan Bianca, een alleenstaande moeder van 33, en haar oudste dochter Milana (16 jaar). Zij vertellen het verhaal achter de cijfers uit het onderzoek.

Milana zou graag taekwando doen als hobby maar dat lukt thuis financieel niet. Tijdens de lockdown kon ze een laptop lenen via de organisatie De Moazoart in Lokeren, maar ze had weinig tot geen computerervaring waardoor dat geen evidentie was.

Voor Bianca is ontspanning op reis gaan. Dat lukt soms via het sociaal reisbureau. Dan kunnen ze naar zee of naar de Ardennen, maar ze blijft dromen over het buitenland.

Kunnen deelnemen aan vrije tijd en cultuur vergroot de kansen van mensen en biedt kinderen een cruciaal toekomstperspectief.

— Wim Van Lancker

Prof. Dr. Wim Van Lancker (KU Leuven): "13% van de Vlamingen leeft in armoede of sociale uitsluiting. Die kwetsbare Vlamingen hebben dezelfde verlangens en ambities als iedereen. Ook zij hebben nood aan ontspanning en vrije tijd. Alleen hebben ze niet het geld om dat te betalen. Dat leidt tot uitsluiting en sociale isolatie, en geeft kinderen het gevoel dat ze er niet bij horen. Daarom is het zo belangrijk om die sociale kloof aan te pakken. Kunnen deelnemen aan vrije tijd en cultuur vergroot de kansen van mensen en biedt kinderen een cruciaal toekomstperspectief."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet