Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Gelukszoekers: bestaat blije Bart?

do 17 dec. - 9:00

Waar komt geluk vandaan? Edwin Ysebaert gaat in gesprek met bekende zoekende zielen. En niet de minste...
Wat is geluk? Wat hebben we nodig om gelukkig te zijn? Als ervaringsexpert met ontelbare uren achter de micro van zijn Eenzame Hartenbureau, zijn het vragen die Edwin Ysebaert na aan het hart liggen. Maar eerder dan zelf op zoek te gaan naar een geluksformule, vroeg hij het aan enkele bekende Vlamingen. En niet de eerste de beste. Het resultaat van al die diepgravende babbels het 'Gelukszoekers', een aangrijpende reeks interviews.

Wat weten we over geluk?

In zijn zoektocht liet Edwin zich inspireren door het werk van professor Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de Universiteit Gent. Jaren van onderzoek hebben hem alvast een paar dingen geleerd: "Uiteindelijk zijn het nog altijd de grotere waarden in het leven die ons gelukkig maken en de duurzaamste vorm van geluk: oprechtheid, iets bijdragen in de wereld, iets goeds volbrengen, je relaties onderhouden,…"

En geld dan?

Maakt het echt niet gelukkiger? Er is zoiets als de 10.000-dollargrens. Als je je boven die grens bevindt qua inkomen per jaar, maakt geld je geluk niet groter. Je kan wel een gelukskick krijgen van bepaalde aankopen of van geld dat je wint, maar dat blijft niet duren.
Omdat we rijker worden, worden we ons wel bewuster van ons geluk. We hebben eigenlijk alles dat ons hartje beheert van stoffelijke zaken, maar dan wordt net dat immateriële juist belangrijker.
Geluk is voor iedereen iets anders. Daarom ging Edwin op zoek naar de verhalen, overpeinzingen en meningen van enkele bekende zielen. Beginnen deed hij met een van de meest uitgesproken en toch zwijgzame mensen in Vlaanderen: Bart De Wever.

Gelukszoeker De Wever: bestaat de blije Bart?

Eerste gesprekspartner en inspiratiebron: de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Is hij in alles zo bedaard en onvermurwbaar als we hem zien in de media, of zijn er toch kleine of grote dingen waar Bart gelukkig van wordt?

Edwin Ysebaert over zijn gesprek met Bart De Wever: ""Hij is een heel rationele man met een grote verantwoordelijkheidszin. Op een bepaald moment ook in het gesprek vroeg ik hem naar zijn gelukkigste moment en ging het over de geboorte van zijn eerste kindje. Daar blijkt ook uit dat verhaal dat hij niet de drang heeft om te romantiseren, hij blijft heel down to earth. Maar zoals elk mens heeft hij ook een gevoelige kant, één die hij als politicus niet vaak wil tonen. In 'De Gelukzoekers ' heeft hij zich toch wat meer dan gewoon bloot gegeven.”

Beluister hieronder het hele gesprek.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet