Gemeenten delen steeds vaker hun dienstwagens
vr 20 sep. - 4:57

Op dit moment stellen 34 Vlaamse gemeenten hun dienstwagens of deelauto's na de kantooruren en in de weekends ter beschikking van hun inwoners.
Elektrische deelwagen
De stad Peer heeft één elektrische deelwagen, bijzonder daar is dat je als inwoner de wagen ook tijdens de kantooruren kan reserveren. Burgemeester van Peer Steven Matheï (CD&V): "Het personeel van onze stad gebruikt het voertuig tijdens de kantooruren. Daarnaast kunnen inwoners de auto reserveren via een handige app. Het zijn vooral mensen die hun tweede auto willen weg doen."
Ook in Sint-Truiden, Neerpelt en Hasselt kan je auto's delen. In Genk en Riemst willen ze ermee starten.
Hoe werkt het?
Gemeenten delen ofwel een eigen wagen met hun inwoners of doen een beroep op een bestaande deelauto, zodat ze zelf minder wagens moeten aankopen. Wanneer ze hun eigen wagen delen, kan die buiten de kantooruren door elke inwoner die lid is van een autodeelsysteem (bijvoorbeeld Cambio) gebruikt worden. Tijdens de kantooruren wordt de auto dan vrijgehouden voor dienstverplaatsingen. Er zijn ook uitzonderingen zoals in Peer waar je als inwoner de auto ook tijdens de kantooruren kan gebruiken. De dienstauto's worden dan uitgerust met de nodige technische apparatuur om hem op een deel- en reserveringssysteem aan te sluiten.
Moeizaam op gang
Hasselt en Sint-Truiden doen al een tijdje aan autodelen, maar het aantal inwoners dat er gebruik van maakt is eerder beperkt. In Sint-Truiden zijn er ongeveer 30 inwoners die er regelmatig gebruik van maken. In Hasselt gaat het om 50 burgers die de elektrische auto's uitlenen. Schepen van mobiliteit in Hasselt Marc Schepers (SP.A) gelooft er wel in: "Onbekend is onbemind. Ik denk dat we er nog meer ruchtbaarheid aan moeten geven en eventueel testritten organiseren. Tijdens de autoluwe zondag vorige week hebben we al meer interesse gemerkt."