
de madammen
Genieten van de Turkse gastvrijheid
wo 2 mei - 7:30
"Door mijn job moet ik altijd in juli op vakantie", schrijft Greet uit Alden Biesen, "en ik zou dolgraag eens naar Turkije trekken, maar ik kan niet tegen de warmte. Hebben De Madammen een suggestie?"

"Door mijn job moet ik altijd in juli op vakantie", schrijft Greet uit Alden Biesen, "en ik zou dolgraag eens naar Turkije trekken, maar ik kan niet tegen de warmte. Hebben De Madammen een suggestie?"
We speelden Greets vraag door aan Magda Biesemans die Turkije al ruim 50 keer bezocht en verbonden is aan de organisatie Anders Reizen.
Wat heeft ze eigenlijk met Turkije?
Het begon allemaal met de beroemde Turkse gastvrijheid: ze liet enkele Turken bij haar logeren en daarna trok ze met hen naar Turkije. Meteen gingen heel veel deuren voor haar open, omdat haar reisgezellen natuurlijk vloeiend Turks spraken. Zelf spreekt ze nu ook voldoende Turks om een gesprek te voeren.
Hoe ga je naar Turkije?
Met het vliegtuig. Een vlucht naar Istanbul duurt 3 uur en 20 minuten, en een vlucht op de populaire badplaats Antalya (in het zuidwesten van Turkije) zal nog iets langer duren.
Wanneer ga ik naar Turkije?
Het beste is tussen april en oktober, maar je moet er wel rekening mee houden dat het in juli en augustus bloedheet kan worden in het zuiden. In het noorden van Turkije heerst een ander klimaat. Het regent er meer, en bijgevolg is de streek veel groener en vind je er prachtige landschappen. Het is best in de zomer te bereizen.
Hoe lang ga ik naar Turkije?
Je kan zo lang of zo kort gaan als je wil, maar probeer niet om heel Turkije te zien op 14 dagen tijd. Kies vooraf een streek uit en geniet daar dan met volle teugen van.
Is Turkije een duur land?
Vroeger was het goedkoper dan bij ons, maar tegenwoordig kan je het vergelijken met België.
Zeker in Istanbul moet je geen spotprijsjes meer verwachten. In het binnenland is het eten nog wel goedkoper en daar kan je ook nog eenvoudig logies vinden voor een habbekrats.
Hoe communiceer ik in Turkije?
Turks is een erg moeilijke taal, maar in de toeristische centra kan je natuurlijk terecht met Engels, Frans of Duits. Bovendien kan je met een paar woorden Turks deuren openen. De Turken zijn immers een uitermate warm en gastvrij volk.
Waar logeer ik in Turkije?
Formules als een Bed & Breakfast of gastenkamers vind je niet in Turkije. Er zijn natuurlijk hotels in alle mogelijke formaten en met veel of weinig sterren.
In Turkije wordt je ook makkelijk door de mensen uitgenodigd om bij hen thuis te logeren. Je mag pas op z’n uitnodiging ingaan nadat de Turk je in de loop van het gesprek meer dan eens heeft uitgenodigd. Alleen na herhaalde uitnodigingen weet je zeker dat ze je echt in hun huis willen hebben.
Gastvrijheid brengt de Turken een beetje dichter bij God en als je meegaat zullen ze je het beste van het beste geven. Ze zullen bijvoorbeeld zelf op de vloer slapen om jou het beste bed te kunnen geven. Je moet wel goed weten dat ze je dan niet meer loslaten. Je wordt een beetje hun prooi en dat betekent dat ze je zullen omringen met de beste zorgen. Ze zullen je pamperen, maar dat kan ook belemmerend werken, omdat je bijna geen ruimte meer krijgt om bv. in je eentje nog een wandeling te gaan maken.
Wat kan je bezoeken in Turkije?
Heb je een boon voor kunst, geschiedenis en archeologie? Kan je urenlang genieten van zon, zee en strand? Of kom je pas goed op dreef tijdens een fikse wandeling in een prachtig natuurgebied? Turkije heeft alles in huis om al die verlangens in te willigen.
In Zuid-Turkije schijnt de zon 300 dagen per jaar en bijgevolg is het een droombestemming voor zonnekloppers en watersportliefhebbers (zwemmen, windsurfen, waterskiën, zeilen...) In het zuiden liggen ook schitterende archeologische sites uit de Griekse en Romeinse tijd.
Eén van die archeologische vindplaatsen is Sagalassos (op anderhalf uur rijden van de kust). De stad floreerde in de Hellenistische en Romeinse periode. De archeologische opgravingen (sinds 1985) worden gecoördineerd door Marc Waelkens van de KULeuven.
Je kan Sagalassos dagelijks bezoeken. Trek er wel een dagje voor uit, zodat je ook nog even in het museum kan binnenlopen enje ook van de omgeving kan genieten. Opgelet: Sagalassos kan erg koud zijn in voor- en najaar.

Hoe reis ik door Turkije?
In Turkije kan je heel gemakkelijk met comfortabele bussen van de ene stad naar de andere reizen. Je kan ook voor een binnenlandse vlucht kiezen. Tussen de dorpjes in het binnenland rijden ook overal plaatselijke busjes, maar die rijden niet om de tien minuten en zelfs niet om het uur. Je moet dus zelf een beetje uitvlooien wanneer en waar de bussen vertrekken en dat hoort dus bij een Turks avontuur. Hou je daar niet van dan kan je beter een auto huren om mee rond te trekken.
Ook liften is een (veilige) optie in Turkije! De Turken zullen je makkelijk meenemen naar minder toegankelijke plekken en ze verwachten niet dat je wat dan ook betaalt (behalve als je misschien tientallen kilometers profiteert van zo’n ritje).
Wat eet ik in Turkije?
Eten is in Turkije nog echt iets sociaals en het maakt dus een belangrijk deel uit van de Turkse cultuur. De Turkse keuken is zeer gevarieerd, omdat ze beïnvloed werd door de verschillende etnische groepen waaruit het Ottomaanse Rijk bestond van Oost-Europa tot Irak en Egypte.
Yoghurt maakt nog steeds een belangrijk deel uit van de Turkse keuken. Die yoghurt vind je onder meer in mezze-bereidingen: kleine hapjes die als tussendoortje of als voor- of bijgerecht of complete maaltijd worden gegeten.
Groenten zijn ook belangrijk: aubergines zijn met stip de nummer één in de Turkse keuken, maar ook bonen, tomaten en kikkererwten komen veelvuldig op tafel.
Bij de maaltijd wordt rijst gegeten, aardappelen worden eerder als groenten geserveerd. In kleine eethuizen of hotels moet je voor rijst apart betalen.
Varken staat niet op het moslimmenu, maar wel runds-, kalfs-, schapenvlees en kip. Dat vlees wordt altijd, samen met de groenten in kleine stukken geserveerd.
In authentieke of kleine eethuizen krijg je nooit een mes, omdat je dat niet nodig hebt – alles is zo klein versneden dat je kunt eten met vork en lepel
Het ontbijt in Oost-Turkije en wel overal in koudere maanden, is ietwat bizar: je krijgt er ’s morgens al linzensoep met lekker brood. Hoe verder je weggaat van het massatoerisme, hoe groter de kans dat je elke dag hetzelfde voorgeschoteld krijgt (brood, met olijven, tomaten, kaas).
Wat drink ik in Turkije?
(Zeer sterke) Turkse thee met suiker. Koffiedrinkers kunnen kiezen tussen een minuscuul kopje Turkse koffie of Nescafé… Ayran is de nationale verfrissende drank van Turkije. Het is een koude drank op basis van yoghurt, zout (of andere kruiden) en water.
Raki is dan weer een alcoholische brandewijnvariant, die meestal met anijs is gekruid. De Turken drinken raki aangelengd met water bij hun maaltijden. Ze drinken ook wel bier, maar wijn is weggelegd voor de toeristen en die is dan ook peperduur.
Goed om te weten: in restaurants gelegen in de buurt van moskeeën en in vele lokale restaurants kan je absoluut geen alcohol bij de maaltijd krijgen (tot frustratie van sommige toeristen). Je vindt ook geen alcohol in gewone winkels, maar in speciale alcoholwinkels.
Wat moet ik weten om geen mal figuur te slaan?
- Aan tafel mag je je neus niet snuiten: ga even weg van de tafel of draai je tenminste weg van de andere mensen aan tafel
- Je hoeft niet te wachten tot iedereen aan tafel klaar is met eten voor je de tafel verlaat
- Als je bij mensen wordt uitgenodigd, kan het zijn dat het eten op een tafellaken op de vloer geserveerd wordt. Loop zeker niet over dat tafellaken. Ga ook niet met je voeten naar het midden van dat tafellaken zitten
- Vraag niet naar een mes als je dat op restaurant niet hebt gekregen, want je verzoek brengt de mensen waarschijnlijk in een lastig parket, omdat ze gewoonweg geen messen hebben
- Zorg dat je geen al te blote kleren draagt als je bepaalde sites, kerken of moskeeën wil bezoeken
En voor de kleding:
- behalve aan de kust en tijdens trektochten is het voor mannnen aangeraden een lange broek te dragen
- dames zorgen het best dat je altijd een sjaal meeneemt om bij elke bezoek aan een moskee te dragen, voor het dragen van shorts geldt hetzelfde als voor de heren
Turken zullen niks zeggen van ongepaste kleren, maar maken door hun gedrag duidelijk dat ze dat ongepast vinden en ze zullen je bijvoorbeeld negeren en niet bij hen thuis uitnodigen
Vooral jonge meisjes moeten in de supertoeristische plekken toch even nadenken over hoe ze zich kleden. Het is ook belangrijk dat ze ‘niets toelaten’ en hun grenzen meteen duidelijk stellen.Als een (wildvreemde) Turk een hand op hun schouder legt bv., laat hem dan meteen weten dat je dit niet wenst. Doe je dat niet, dan vraag je naar meer en zouden ze zich wel eens bepaalde ideeën in het hoofd kunnen halen.
Meer info
Een brok Turkije in Tongeren: Sagalassos, City of Dreams: www.galloromeinsmuseum.be