Genks rusthuis doet experiment met gps in schoenen van demente bewoners
vr 10 mei - 8:50

Woonzorgcentrum Toermalien in Genk probeert via een gps-tracker in de schoenen van dementerende bewoners de levenskwaliteit van die personen te verhogen. Daarvoor werken ze samen met studenten van Hogeschool UCLL. "Met de gps-tracker willen we er in de eerste plaats voor zorgen dat onze bewoners binnen het centrum vaker op wandel gaan en vaker bewegen. Tegelijkertijd willen we ook de veiligheid garanderen", zegt directeur van het woonzorgcentrum Toermalien Jos Aben.
Beleving
De gps in de schoenen van de bewoners werkt met behulp van een chip en zoekt connectie met verschillende signaalpunten in de gangen. "De gps is een kleine button die in de schoen zit en die niet voelbaar is in de schoen", vertelt Jos Aben. "Als iemand daarmee voorbij een signaalpunt of actiepunt wandelt waar er bijvoorbeeld een scherm hangt, dan worden er foto's uit zijn of haar leven op geprojecteerd. Op andere punten begint er dan weer muziek te spelen die de bewoner graag hoort. Dat is afhankelijk van welke persoon voorbij zo'n actiepunt wandelt. We spelen dus heel hard in op beleving en daardoor zullen de bewoners ook makkelijker uit hun kamer komen."
Veiligheid en privacy
Niet alleen het belevingsaspect is belangrijk bij dit proefproject. Ook veiligheid staat centraal. "Het is zeker belangrijk dat onze ouderen meer bewegen en meer op wandel gaan, maar dan moet de veiligheid ook nog steeds gegarandeerd worden", zegt Jos Aben. "Dankzij de gps kunnen we bewoners met dementie ook vlotter traceren, omdat zij vaak oriëntatieproblemen hebben. Om de privacy te garanderen, worden ook de nodige afspraken gemaakt met de familie om het systeem toe te passen.
Buiten de muren
Binnen het woonzorgcentrum worden ook nog andere systemen uitgetest voor mensen met beginnende dementie en beginnende oriëntatieproblemen. "Wij willen het voor hen mogelijk maken om ook buiten het woonzorgcentrum een wandeling te maken. Zo willen we hen via het gps-systeem ook kunnen traceren en hen de mogelijkheid bieden om ons zelf op te roepen als ze niet meer weten waar ze zijn", vertelt Jos Aben nog.