
de inspecteur
Genoeg geweest: nu doen we echt iets aan die hoge energiefactuur!
ma 1 mrt. - 7:00

Nog te veel Vlamingen betalen te veel voor hun gas en elektriciteit. Daar wil De Inspecteur tijdens de week van 8 tot 13 maart iets aan doen met een grote Energiespecial. Wist je dat heel wat Belgen tot 300 euro kunnen besparen op hun jaarlijkse afrekening? Dat heeft de VREG uitgerekend, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Dat kan tellen!
Overstap
Ons land telt ongeveer 100.000 ‘slapende’ klanten. Ze zijn al jaren klant bij dezelfde leverancier, betalen elke maand veel te veel voor hun energie, maar nemen toch geen initiatief om over te stappen. En daar hebben ze hun redenen voor.
Jos Geens uit Strombeek-Bever zou wel eens één van de Belgen kunnen zijn die al het langst bij één en dezelfde leverancier zit. Hij is klant sinds 1962 bij Engie, en stapte nog nooit over naar een andere leverancier.
“Ik ben al 59 jaar tevreden over Electrabel, intussen Engie” zegt Jos. “Maar onlangs kreeg ik een bericht dat mijn elektriciteit 29% duurder zal worden. Dat was toch wel schrikken. Vooral omdat ik hoorde van een Engie-medewerker dat de energie zelf maar 15% duurder wordt.” Een prijsverschil dat zelfs een hondstrouwe klant als Jos doet uitkijken naar een goedkoper alternatief!
Ik vind dat leveranciers niet al te veel moeite doen voor klanten die hen al zoveel jaren trouw zijn.
Teveel gedoe
Ook Helga Yperman uit Kapelle-op-den-bos vindt het welletjes. Ook zij heeft de overstap nog nooit gemaakt.
“Op 30 jaar zijn we al 4 keer verhuisd, maar we hebben nog steeds hetzelfde contract. Een beetje gek eigenlijk. Voor andere zaken veranderden we geregeld van leverancier, voor energie nog nooit.”
Helga heeft schrik om over te stappen, al beseft ze dat die wellicht onterecht is. “Je hoort af en toe verhalen over een overstap die niet goed verlopen is. Of over mensen die uiteindelijk meer betalen dan voordien, of die hun teveel aan betaalde voorschotten niet terugkrijgen. Maar ik moet er gewoon eens werk van maken.”
Zonnepanelen
Er gebeurt ook wel het één en ander in een mensenleven. Wanneer je verhuist bijvoorbeeld, verandert vaak ook je energiebehoefte.
Christoff Demunter uit Veldegem kan erover meespreken: “In 2016 trokken we in onze nieuwbouw. We gebruiken nu al 5 jaar zonnepanelen, maar ons energiecontract dateert nog van toen we in het vorige huis woonden. Ik weet niet of dat wel een goede zaak is.”
Christoff weet wel dat hij er goed aan doet om over te stappen, maar weet niet goed hoe hij een geschikt contract kan vinden. “Ik heb dat allemaal een keer ingevuld op zo’n vergelijkingswebsite. Je krijgt dan 25 voorstellen voor contracten, maar die hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Het is een kluwen, en ik weet echt niet hoe ik eraan moet beginnen.”
Respect voor de mensen die zo’n vergelijkingssite snappen, maar ik zie er echt geen beginnen aan.
Veel te duur
Adelheid Lot uit Herne wil er ook werk van maken, want ze is al 20 jaar een wel héél trouwe klant van Luminus. “We hebben vorig jaar maar 55 kWh verbruikt en toch moeten we om en bij de 500 euro betalen. Ik hoor van mijn collega’s dat zij veel minder betalen voor hun energie.”
Ze ziet op tegen het papierwerk dat aan een overstap voorafgaat. “Ik ben ook bang dat ik bedrogen zal uitkomen, maar ik besef dat ik er toch eens werk moet van maken. Andere mensen verklaren me gek als ze horen hoeveel ik moet betalen.”
We verbruiken bijna niks en toch betalen we 500 euro per jaar.
Geen groepsaankoop meer
En zelfs als je je facturen wél goed in de gaten houdt, kun je meestal nog wel wat besparen. Adém Akay uit Zwijndrecht weet intussen hoe het moet.
“Ik nam vroeger altijd deel aan de groepsaankoop van de provincie Antwerpen, maar die bestaat intussen niet meer. Sinds de afschaffing zoek ik zelf elk jaar naar het beste tarief op een vergelijkingswebsite.”
Adém heeft er al veel mee kunnen uitsparen. “Ik denk dat ik nu wel redelijk goed zit, maar alle beetjes helpen!"
Je moet sowieso elk jaar de oefening opnieuw doen. Als je contract verlengd wordt, betaal je bijna altijd te veel.
Energiespecial
Zie jij het bos door de bomen niet? Wil je een goedkoper tarief, maar weet je niet hoe het te vinden? De Inspecteur zet je op weg tijdens de Energiespecial, van 8 tot en met 13 maart op Radio 2.
Heb je nu al een vraag? Stuur ze naar inspecteur@radio2.be of bezorg ze via de radio 2-app met vermelding van #energie.